У комітеті виборців України заявляють, що до них надходить багато скарг про спробу підкупу голосів виборців на майбутніх виборах до Верховної Ради України. За голос виборцям пропонують від 50 до 500 гривень. Про це, як передає кореспондент Forum'у, повідомила заступник генерального директора комітету виборців України Наталія Линник.

«До нас надходить дуже багато дзвінків від людей, які повідомляють про спробу підкупу їхнього голосу. Підкупи численні, але ми вважаємо, що їх менше, ніж було у 2012 році», - сказала вона.

При цьому, вона наголосила, що вартість голосу виборців варіюється від 50 до 500 гривень. «За нашою інформацією, найдешевше політичним партіям і мажоритарникам обходяться голоси виборців у Кіровоградській і Миколаївській областях - від 50 грн у сільських районах, але вже у міських районах Черкаської області вартість голосу сягає 500 грн», - зазначила вона.

Водночас, вона нагадала, що згідно із законодавством України передбачена кримінальна відповідальність за підкуп виборця і стосується вона як осіб, які підкуповують, так і тих, хто погоджується на підкуп.

«Для виборця передбачено адміністративний штраф у розмірі від 3000 до 5100 грн. Якщо ж людина не може заплатити таку суму, то вона має виконувати виправні роботи строком до двох років. Для людей, які підкуповують, передбачено позбавлення волі від одного року до двох років, якщо це перший привід. Якщо ж другий, то це вже від чотирьох до семи років», - пояснила вона.

Як повідомляв ForUm, Рада посилила відповідальність за підкуп виборців. Також повідомлялося, що в Україні з початку виборчого процесу органи внутрішніх справ відкрили 141 кримінальне провадження за фактами підкупу виборців.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

108