Кабінет міністрів затвердив список державних службовців, які підлягають люстрації згідно із законом про очищення влади, однак список люстрованих чиновників у фінансовому секторі здивував багатьох, пише «Капітал».

Спочатку в Кабміні взагалі переплутали Національну комісю з державного регулювання у сфері ринків фінансових послуг та Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) і внесли в список на звільнення з НКЦПФР людей, що там не працюють, зазначає видання. Правда, пізніше помилки все ж виправили. З Нацкомфінпослуг звільнять Віктора Берліна, який ще в серпні написав заяву про звільнення. Але вона залишилася не підписаною президентом, і чиновник пішов у відпустку.

Під скорочення в НКЦПФР потрапило практично все керівництво. Причина - працювали понад рік в період з 25 лютого 2010 р. до 22 лютого 2014 р., тобто за четвертого президента України Віктора Януковича. Дійсно, частина людей прийшли в НКЦПФР ще в 2011 р. Але багато співробітників працювали в комісії за всіх влад ще з моменту її створення. «Є люди в НКЦПФР, які пережили трьох президентів. І уособлюють собою ринок цінних паперів. Мені не зовсім зрозумілий такий підхід до люстрації. Тим більше що він порушує Конституцію України», - говорить в. о. голови НКЦПФР Євген Воропаєв.

Наприклад, у члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, який курирує роботу фондових бірж, всього одне місце роботи у трудовій книжці. Він свою кар'єру почав з посади провідного спеціаліста управління регулювання інвестиційної діяльності в ДКЦПФР (попередник НКЦПФР). З 2005 р. Тарасенко очолював департамент методології регулювання ринку цінних паперів комісії. З 2011 р. став членом НКЦПФР та курирував роботу фондових бірж.

Аналогічна ситуація і в іншого члена НКЦПФР Олексія Петрашка. Чиновник в 1996 р. отримав посаду заступника начальника Дніпропетровського територіального управління ДКЦПФР. А членом комісії став ще в 2009 р., коли при владі був Віктор Ющенко. Останні кілька років Петрашко курирував в НКЦПФР комітет з питань розвитку боргових цінних паперів.

Член Нацкомфінпослуг Сергій Бірюк працює то в одному, то в іншому фінансовому відомстві вже 18 років. Весь час він курирувпав інвестиційні та недержавні пенсійні фонди в Україні. Відповідав за розробку закону про інститути спільного інвестування. Напередодні займався реформою на ринку недержавного пенсійного забезпечення. Фінансисти знають його не тільки як чиновника, але і як науковця. Ще в 2007 р. він передбачив початок глобальної фінансової кризи в 2009 р. і застерігав керівників компаній від ризикованих інвестицій.

Потрапив під скорочення і Олег Мозговий - перший голова регулятора фондового ринку. Він очолював ДКЦПФР дев'ять років, з моменту її створення. У 2008-2009 рр. Мозговий був членом Держфінпослуг (сьогодні Нацкомфінпослуг) і директором департаменту нагляду за кредитними установами. Останнім часом чиновник керує комітетом НКЦПФР щодо стратегії та економічного аналізу фондового ринку.

Люструвати і найзатятішого прихильника Майдану серед членів НКЦПФР Анатолія Амеліна. В комісії він відповідав за корпоративний сектор. Останні роки Амелін активно лобіював закон про похідний позов, який дозволив би міноритаріям захищати свої права. Тобто міноритарій міг би подати в суд на директора, якщо той вивів активи з підприємства на користь мажоритарного акціонера. Щоправда, колишній уряд на чолі з Азаровим не погодився схвалити документ. Швидше за все, приймати його доведеться вже новому складу Верховної Ради.

В обох комісіях залишиться всього по одному членові. В НКЦПФР - це Михайло Назарчук, що курирує пруднагляд. Він прийшов працювати на місце Костянтина Кривенка в липні 2013 р. Згідно із законом, він пізніше піддасться перевірці і також може бути люстрований. Перевірку доведеться пройти і керівнику апарату НКЦПФР Оксані Сахнацькій, яка вже 13 років працює у комісії.

У Нацкомфінпослуг ситуація ще гірша, зазначає видання.

Єдиний член комісії, що не підпадає під люстрацію, - виконувач обов'язків голови Максим Поляков, який перебуває у відпустці, осільки зайнятий передвиборчою кампанією. Він балотується на виборах до парламенту під 39-м номером у списку партії «Народний фронт», яку очолює прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Напередодні НКЦПФР готував нову стратегію розвитку фондового ринку. Хто тепер буде впроваджувати в життя реформи, які так потрібні ринку капіталу, незрозуміло. «Багатьом це буде нецікаво», - вважає Амелін. - Бюджету немає - 40 млн грн в рік, все йде на зарплату, яка постійно урізається. Найбільш професійні службовці просто йдуть». Немає і самого ринку, додає Амелін: «Немає ліквідності і найближчі два роки не передбачається, повноважень немає, державної політики залучення інвестицій і розвитку фондового ринку теж немає, як немає на державному рівні й розуміння важливості фондового ринку для розвитку економіки».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом