Найбільший вітчизняний виробник мазуту та єдиний нафтопереробний завод в Україні - Кременчуцький НПЗ - у вересні зупинив експортні постачання. Про це повідомив Павло Овчаренко, голова правління публічного акціонерного товариства«Укртатнафта», що управляє Кременчуцьким НПЗ.

Таким чином компанія готується задовольнити попит на мазут, що виник у теплогенерації, як палива, повідомляє «Капітал».

Активізація газової війни з Росією зробила мазут стратегічно важливим ресурсом для України. «Ми розраховуємо замістити мазутом приблизно 3 млрд куб. м газу», - заявив нещодавно віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. Він натякнув, що Кабінет Міністрів готовий прийняти рішення про обмеження експорту мазуту, що виробляється в країні.

В Україні як мінімум 11 теплоелектроцентралей (ТЕЦ) готові використовувати мазут як паливо. Це дозволить заощадити 2,5 млрд куб. м газу, погоджується директор Центру енергетичних досліджень Олександр Харченко.

За дев'ять місяців Україна виробила 360 тис. т мазуту. На Кременчуцький НПЗ припадає близько 90 % всього виробництва. Решту випускає Шебелинський газопереробний завод. З січня по серпень цього року весь ресурс традиційно передавали іноземним НПЗ. Вони, на відміну від українських заводів, технологічно можуть його переробити й одержувати бензин.

Використання мазуту обійдеться дорожче від природного газу. «За нашими розрахунками, заміщення природного газу мазутом буде дорожче на 10 млрд грн за опалювальний сезон», - підрахував Харченко.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомили, що на початок опалювального періоду і до грудня включно підприємства (ТЕЦ і ТЕС) не мають вільних коштів на закупівлю необхідних обсягів. «Тому запропоновано розробити схему централізованої закупівлі мазуту для підприємств теплоенергетики», - йдеться у письмовій відповіді відомства. Іншими словами, мазут закуплять за рахунок держави, а ТЕЦ і ТЕС будуть розплачуватися за ресурс, коли отримають гроші у населення, пояснює Харченко.

«Укртатнафта» керує єдиним нафтопереробним заводом в Україні, який працює, - Кременчуцьким НПЗ. 43,05 % його акцій належить національній акціонерній компанії «Нафтогаз України». Оперативне управління «Укртатнафтою» здійснюють структури групи «Приват» (підконтрольної губернаторові Дніпропетровської області Ігорю Коломойському) і бізнесмена Олександра Ярославського, яким належить великий пакет акцій ПАТ.

«Укртатнафта», як найбільший український виробник мазуту, має безпрограшну позицію. Припинивши постачання, компанія зможе заощадити за рахунок логістики і продати мазут на внутрішньому ринку, вважає заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Підвищувати ціни «Укртатнафта» не планує. «Ціна на мазут залежно від сезону змінюватися не буде - вона залежить від котирувань нафти», - каже Овчаренко. Однак український мазут дорожчий за імпортний на 5-7 %.

Нагадаємо, за останні чотири місяці нафта подешевшала на 27-28 %, до рекордних мінімумів. Але з п'ятниці розпочалося незначне зростання: Brent подорожчали на 1,07 %, до $ 86,75 за барель, а WTI - на 1,25 %, до $ 83,75 за барель.

Навряд чи внутрішнє виробництво зможе задовольнити потреби країни. За словами Харченка, для забезпечення ТЕЦ і ТЕС буде потрібно 1,5-1,7 млн т мазуту. Тому експерти радять чиновникам поквапитися із затвердженням джерел фінансування. Щоб імпортний мазут досяг України в середині листопада, попередні договори необхідно укладати вже зараз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

81