Тема ЧАЕС практично зникла з інформаційного простору. І якби не німецькі партнери, які привернули увагу до проблеми спорудження саркофага, можливо, про реальний стан справ громадськість в Україні так і не дізналася б. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.


Він нагадав, що майже через тридцять років четвертий реактор ЧАЕС як і раніше становить небезпеку і для України, і для Європи. Як відомо, тимчасовий саркофаг над четвертим енергоблоком став руйнуватися, тому виникла необхідність спорудження нового безпечного конфайнменту (захисної споруди, яка дозволила б перетворити об'єкт «Укриття» на екологічно безпечну систему). Робота над будівництвом багатофункціонального комплексу розпочалася в квітні 2012 року і повинна була закінчитися в 2015-му.

«Через останні події в Україні, бойові дії на Донбасі та колапс економіки проект перетворення «Укриття» для київської влади відійшов на задній план. А між тим зведення захисного саркофага ризикує зупинитися через брак коштів. Фахівці говорять уже не про 2015-й, а про 2017 рік як можливий термін завершення проекту, та й то за наявності коштів. Німецькі експерти, які курують зведення саркофага, підрахували: грошей на ведення робіт вистачить лише до кінця поточного року. Дефіцит коштів становить близько 615 млн євро», - зазначив Медведчук.

Нагадаємо, крайній термін експлуатації тимчасового об'єкта «Укриття», зведеного відразу після аварії, закінчується в 2016 році. Саркофаг уже почав руйнуватися і давати тріщини. «Зволікання з будівництвом конфайнменту загрожує серйозною техногенною катастрофою не тільки Україні, але й Європі. Щоправда, міністр охорони навколишнього середовища ФРН Барбара Хендрікс уже заявила, що «огородження залишків аварійного реактора в Чорнобилі від решти світу є справою честі країн «Великої сімки», - написав лідер «Українського вибору».

Він звернув увагу на мовчання київської влади з цього питання. На думку Медведчука, уряд просто умив руки і віддав перевагу перекласти відповідальність за чорнобильську проблему на донорів, відклавши вирішення питання на безрік.

«Тема ЧАЕС практично зникла з інформаційного простору, «уряд камікадзе» не діє. І якби не німецькі партнери, які привернули увагу до проблеми спорудження саркофага, можливо, про реальний стан справ громадськість в Україні так і не дізналася б. Принаймні, доти... поки, як кажуть, грім не вдарить, - підсумував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом