Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що висуне свою кандидатуру на виборах глави держави в 2015 році, якщо йому дозволить здоров'я. Про це він заявив у п'ятницю на прес-конференції в Мінську.

«Якби ці вибори були завтра - так, я брав би участь. Але вибори не завтра, а майже через рік, і що за цей рік станеться, ще невідомо. Але якщо все буде нормально, і я буду здоровим, у мене немає підстав відмовитися від передвиборчої кампанії», - сказав Лукашенко.

Він зауважив, що на сьогодні не бачить в Білорусії сильного політика, який міг би по праву претендувати на цей пост. «Може, я осліп або егоїстичний, але поки я їх (потенційних кандидатів, - Ред.) не бачу, адже треба думати. Не може бути все зав'язане на одну людину - ну, може він (майбутній президент, - Ред.) поки не буде мати авторитет, але він здатний (керувати країною, - Ред.)», - сказав глава держави.

Президент зазначив, що вважає неправильним підлаштовуватися під сьогоднішню ситуацію і проводити вибори раніше, ніж це визначено законодавством. «Як би не склалася ситуація, вибори відбудуться в жовтні-листопаді. Підлаштовуватися під ситуацію, щоб зберегти владу, це неправильно», - сказав він.

У той же час Лукашенко нагадав, що керує країною вже 21-й рік поспіль. «Двадцять один рік при владі - у мене десь підспудно думка, що є фактор втоми від тебе людей. У мене є можливість пожити, якщо здоров'я дозволить, я займуся якоюсь справою, може, навіть і відпочину», - сказав він, підкресливши, що не буде відчувати образу, якщо на виборах не отримає підтримки.

«Але, не дай бог, прийдуть відморозки - відразу чи потім - і спаскудять все те, що є в країні, а охочих все порізати на шматки і поділити вистачає, і що ти потім будеш робити? Влади немає, і ти вже не зможеш втрутитися. Ну гаразд, як ти будеш жити і твої діти, але ж людей 10 млн, а там ще Росія і Україна, з якою ми в тісних стосунках... а якщо щось трапиться... Це для мене серйозне питання», - продовжив він.

«Ви уявіть, я зараз беру і йду. Що сталося? Хворий, що помирає завтра? Ні. Ще щось там сталося? Теж ні. Почалися вибори, і ти не виставляєш свою кандидатуру. Чому, що сталося?» - сказав президент.

Лукашенко також звернув увагу на те, що «президентом не стають, ним народжуються», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Я не хочу сказати, що я цього досяг, але у президента з народом є особливий зв'язок, коли він тебе приймає або відкидає, що повинно бути від народження... якщо народ обирає таку людину, він буде підтримувати її і їй вибачати помилки - я не про себе кажу», - додав він.

«Ти багато чого вчишся, але якщо мама з татом не заклали, президентом тобі не стати», - також зазначив президент Білорусі.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 9 жовтня підписав закон про ратифікацію договору про Євразійський економічний союз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом