За нинішньої фінансово-економічної ситуації в Україні недоцільно витрачати державні ресурси на проект «Стіна». Таку думку Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«Такі проекти, як «Стіна», дійсно існують. Але! Вони побудовані багатими країнами. США побудували стіну на кордоні з Мексикою, Ізраїль - з Палестиною та Єгиптом. Також є стіна, побудована Іспанією на кордоні з Марокко в Середземному морі», - пояснив він.

Плотніков зазначив, що «в принципі не будують такі проекти в стані війни, коли сумнівний бюджет і скорочуються соціальні виплати».

«Стіна» - це радше ідея, яка подобається прем'єр-міністрові, Кабміну. Безсумнівно, це є певний символ. Але з точки зору використання ресурсів - думаю, це несвоєчасно», - підсумував економіст.

Як повідомляв ForUm, на початку вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про початок будівництва споруджень на кордоні з Росією в рамках проекту «Стіна».

Пізніше Кабмін доручив Міністерству оборони спрямувати на зміцнення державного кордону 100 мільйонів гривень.

Реалізація проекту здійснюється в трьох областях.

8 жовтня 2014 року Кабміном прийнято рішення про виділення додаткових 6 млн євро на реалізацію проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні. Таким чином, загальна вартість будівництва становитиме 66 млн євро, або майже 1,2 млрд грн за курсом НБУ.

Крім того, міністр праці і соціальної політики Людмила Денісова заявила журналістам, що вимушених переселенців з Криму та зони проведення АТО можуть залучити для робіт з реалізації проекту «Стіна».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79