Державна дума Російської Федерації підтримала поправку, що надає Відкритому акціонерному товариству «Газпром» можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Ураїни».

Поправка допускає проведення заліку зустрічних вимог за зобов'язаннями, що випливають із укладених між резидентами - експортерами газу природного у газоподібному стані та нерезидентами договорів, що передбачають купівлю-продаж газу, договорів про надання нерезидентами послуг з його транзиту через території іноземних держав. При цьому резиденти мають право не зараховувати на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземну валюту або валюту РФ при проведенні такого заліку.

Поправка дозволяє оплачувати транзит російського газу через Україну за рахунок боргу «Нафтогазу» за поставлений газ, причому без обов'язкового зарахування виручки від продажу газу Україні на рахунок «Газпрому» в уповноваженому банку, передає «ТАСС».

Це, своєю чергою, дозволяє «Газпрому» уникнути можливих санкцій за невиконання вимог законодавства про обов'язкове перерахування виручки за проданий газ на його рахунок у банку у разі, коли газ поставлений, але не оплачений.

Нині, здійснюючи зовнішньоторговельну діяльність, резиденти зобов'язані, за винятком окремих випадків, забезпечити отримання від нерезидентів на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземної валюти або валюти РФ, що належить відповідно до умов укладених договорів. За невиконання у встановлений строк цього обов'язку передбачена адміністративна відповідальність. Штраф для посадових осіб та юридичних осіб встановлено у розмірі 1/150 ставки рефінансування ЦБ РФ від суми грошових коштів, зарахованих на рахунки в уповноважених банках з порушенням строку, за кожен день прострочення та (або) в розмірі від 3/4 до одного розміру суми грошових коштів, не зарахованих на рахунки в уповноважених банках.

Голосування за сам законопроект відбудеться в другій половині дня «під час голосування».

Нагадаємо, «Нафтогаз» готова заплатити $1,9 млрд «Газпрому» в рахунок нових постачань газу взимку, які складуть 10 млрд кубометрів.

26 вересня єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакета», який передбачає сплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу по 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом