У вересні обсяги роздрібних продажів оновили антирекорд останніх років, опустившись до рівня початку 2010 р. Оборот роздрібної торгівлі за січень-вересень 2014 р. скоротився на 5,3 % порівняно з цінами цього ж періоду 2013 р., повідомив учора Держстат.

Але в грошовому вираженні товарообіг зріс більш ніж на 13 млрд грн, досягнувши 651,2 млрд грн. Це відбулося за рахунок інфляції, яка з початку року вже розігналася до 16,2 %.

Держстат фіксує спад роздрібних продажів уже третій місяць. Востаннє високі темпи скорочення роздробу були ще в 2009 р., коли товарообіг знизився на 16,6 %. Після цього максимальний спад товарообігу досягав не більше 4,7 % і з середини 2010 р. перейшов до зростання, пише «Капітал».

Нині спад продажів головним чином спричинений ситуацією на Донбасі. У Донецькій та Луганській областях за дев'ять місяців він досяг 19,9 % і 35 % відповідно. Регіон відчуває проблеми з виплатами як зарплат, так і пенсій у деяких районах зони проведення АТО. Щоправда, роздрібний товарообіг знизився не тільки на Донбасі. Помітне падіння споживання також спостерігається у Волинській, Одеській, Миколаївській областях та в Києві.

Девальвація нацвалюти стала одним із основних чинників падіння споживчого попиту. З початку року офіційний курс гривні щодо долара опустився більш ніж на 60 %. До того ж, на думку керівника аналітичного департаменту компанії Concorde Capital Олександра Паращія, поки немає явних чинників, що сприяють відновленню споживчого попиту. Насамперед, зважаючи на відсутність передумов для зростання доходів громадян.

Українці так само песимістичні щодо змін свого добробуту і розвитку економіки країни протягом найближчого року. Правда, різкого погіршення споживчих настроїв не відбулося. Насамперед, через деескалацію ситуації на Донбасі, йдеться в щомісячному дослідженні компанії GfK Ukraine. «При цьому економічний спад, нестабільність на валютному ринку та в банківській системі надалі негативно впливали на очікування громадян», - підкреслили аналітики GfK Ukraine.

Серед чинників, що заважають громадянам здійснювати покупки, експерти відзначають побоювання щодо можливого зростання безробіття. Минулого місяця індекс можливої динаміки безробіття, який розраховує GfK Ukraine, випередив серпневі показники. Крім того, посилюється песимізм українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців.

Разом з оборотом роздрібної торгівлі падає і споживання. Про це, зокрема, ще навесні попереджав Міжнародний валютний фонд. За прогнозами МВФ, нинішнього року споживання скоротиться на 3,7 % після зростання на 5,6 % у 2013 р. Насамперед, це спричинено подорожчанням комунальних послуг. Уже взимку українцям залишиться менше грошей на покупки, після того як доведеться платити за опалення за новими тарифами. В середньому по країні ця послуга подорожчала на 40 %.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом