Президент Словаччини Андрій Кіска підписав закон про ратифікацію його країною Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу.

Як повідомляє Радіо «Свобода», таким чином, Словаччина увійшла до числа перших країн - членів ЄС, які ратифікували цю угоду. Їй залишається тільки передати документ про ратифікацію на зберігання до Генерального секретаріату Ради ЄС, на що буде потрібно кілька днів.

Також президент Словаччини підписав закони про ратифікацію угод про асоціацію ЄС з Молдовою та Грузією.

Як повідомляє канцелярія словацького президента, Кіска назвав цю подію «історичною межею, що допоможе цим країнам розпочати важливі політичні й економічні реформи, щоб наблизитися до стандартів Європейського Союзу».

Він запевнив, що Словаччина й надалі надавати допомогу Україні, Грузії та Молдові.

На цей час процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України та Євросоюзу повністю завершили з 28 країн - членів ЄС Румунія, Литва, Латвія, Мальта і Болгарія. Також завершила ратифікацію сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент.

Угода формально набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі країни, що може тривати й кілька років. З 1 листопада, ще до завершення ратифікаційного процесу, почнеться його тимчасове застосування. При цьому тимчасове застосування частини угоди, яка стосується зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, відкладено до початку 2015 року, - протягом цього часу з боку Євросоюзу для України односторонньо діятимуть преференції, передбачені угодою.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 червня Україна підписала Угоду про асоціацію та заключний акт з Європейським Союзом.

12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відтермінування до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

29 вересня Європейський Союз ухвалив рішення про відтермінування тимчасового застосування Угоди про асоціацію з Україною в частині поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом