Понад 219 тис. громадян України звернулися до Росії за статусом біженця або тимчасовим притулком. Про це повідомила заступник начальника управління з питань громадянства ФМС Росії Лілія Арестова на засіданні комітету громадської підтримки жителів південного сходу України в Раді Федерації.

За словами Арестової, отримали такі статуси близько 195 тис. осіб.

У ФМС уточнюють, що за дев'ять місяців на територію Росії з України в'їхали понад 3,6 млн громадян цієї країни, в екстреному порядку - понад 1,75 млн осіб.

Нині, за даними ФМС, на території Росії перебувають 835 тис. громадян України, котрі в'їхали в екстреному порядку. Всього у територіальні органи ФМС з початку року звернулися для визначення свого правового становища понад 421 тис. громадян України. З них за статусом біженця з клопотанням про надання тимчасового притулку звернулися понад 219 тис. осіб, у тому числі за статусом біженця - понад 5,6 тис. осіб, визнані біженцями 166 осіб.

За словами Арестової, за тимчасовим притулком звернулися понад 213 тис. українців, з них понад 189 тис. осіб уже отримали цей статус, повідомляє «ТАСС».

Представник ФМС також розповіла, що із заявою про участь у держпрограмі переселення співвітчизників звернулися понад 32 тис. громадян України, із заявою про надання російського громадянства - майже 42,5 тис. осіб (отримали 14 тис.), ще 102 тис. громадян України звернулися за дозволом на тимчасове проживання (отримали такий дозвіл більше 56 тис. осіб) і понад 23 тис. звернулися за оформленням посвідки на проживання.

У Росії працевлаштовано більш ніж 103 тис. вимушених переселенців з південного сходу України - близько 40% від загальної кількості осіб працездатного віку. Ці дані навів на засіданні заступник міністра праці РФ Андрій Пудов.

Пудов особливо відзначив Брянську, Іванівську, Томську і Тюменську області, а також Приморський край - регіони, в яких частка працевлаштованих громадян становить понад 60%. Чиновник додав, що в єдиному реєстрі осіб, які потребують працевлаштування, враховано більш ніж 120 тис. осіб.

Що стосується пенсійного забезпечення, то, за словами Пудова, пенсіонерам, які прибувають з України, надано понад 23 тис. консультацій. Він повідомив, що всього виявлено близько 30 тис. громадян пенсійного або близького до нього віку, однак пенсії призначені 354 громадянам. Він пояснив, що для отримання пенсії громадянин України повинен отримати посвідку на проживання в РФ.

«При виконанні цих умов громадянин звертається до нас, і Пенсійний фонд призначає отримання пенсії. Розуміючи, що є складність в отриманні документів, надається сприяння», - додав заступник міністра.

Як повідомив заступник глави МОЗ Ігор Каграманян, з початку конфлікту в Україні у Росії в українських біженців народилися майже 2 тис. дітей. За його словами, всім хто звернувся незалежно від правового статусу в повному обсязі надається швидка медична допомога екстреної форми за рахунок коштів бюджету суб'єктів РФ. «У необхідних випадках, коли суб'єкти звертаються, ми приймаємо рішення про направлення в наші лікувальні установи для надання високотехнологічної допомоги», - сказав він.

За його словами, тим, хто отримав статус біженця або притулок у Росії, допомога надається уже в межах коштів обов'язкового медичного страхування. «Станом на 15 жовтня лише серед громадян, які вимушено прибули з території України, звернулися по медичну допомогу понад 198 тис. осіб, у тому числі понад 81 тис. дітей, майже 6 тис. вагітних жінок і 785 поранених, яким надано медичну допомогу», - сказав Каграманян.

Він зазначив, що на стаціонарному лікуванні перебувають понад 11 тис. осіб, у тому числі 72 поранених, 4,5 тис. дітей і понад 1 тис. вагітних жінок. «За цей час у суб'єктах РФ народжено 1754 дитини. Всім їм надана необхідна медична допомога, включаючи вакцинацію», - підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, станом на 1 жовтня в ФМС заявили, що 880 тисяч українців приїхали в Росію і залишилися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18