У разі повного припинення постачань російського газу домогосподарства Європейського Союзу переживуть зиму, якщо буде хороша співпраця між країнами-членами в плані спрямування між ними потоків газу.

Такі висновки, які містяться в доповіді Європейської комісії, оприлюднив у Брюсселі віце-президент ЄК з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер.

«Ця доповідь демонструє, що ми не чекаємо, але робимо все, що можемо, щоб бути готовими. Вперше ми склали картину ризиків і можливих рішень. Якщо ми працюємо разом, демонструємо солідарність і виконуємо рекомендації цієї доповіді, жодне домогосподарство в ЄС не залишиться взимку без тепла», - запевняє Еттінгер у своїй доповіді.

У доповіді наголошується також, що йдеться тільки про «найбільш екстремальний сценарій, для того щоб перевірити систему», передає «УНІАН».

«Це тільки сценарій, але не прогноз щодо того, що ніякий газ не надходить півроку з Росії», - зазначають в ЄК.

У Єврокомісії дійшли висновку, що якщо країни-члени співпрацюватимуть і дозволять спрямовувати потоки газу між собою, використовуючи максимально фізичні можливості, споживачі в ЄС будуть у значно кращому становищі. У доповіді наголошується, що в разі повного припинення постачання газу лише через Україну, країни Балтії і Фінляндія не постраждають, тому що у них є пряма труба, яка не йде через Україну. Для країн південного сходу буде так само, як у разі повного припинення постачання газу.

Доповідь ґрунтується на висновках національних доповідей країн ЄС та країн Енергетичного співтовариства.

Нагадаємо, президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Росія повністю виконує свої зобов'язання щодо постачання газу європейським споживачам, але проблема транзиту газу в ЄС через Україну ще зберігається.

Своєю чергою, комісар Єврокомісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер також не виключає проблем з транзитом газу через Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21