Тристороння зустріч Україна - Росія - Євросоюз для врегулювання спірних газових питань між Києвом і Москвою відбудеться 21 жовтня в Брюсселі. Про це повідомив віце-президент ЄС з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер.

«Ми проведемо переговори наступного тижня тут, у Брюсселі, у вівторок (21 жовтня). Я буду тут у неділю і понеділок для того, щоб підготувати цю зустріч», - повідомив він.

За словами Еттінгера, до Брюсселя прибудуть український і російський міністри Юрій Продан та Олександр Новак, а також представники «Нафтогазу України» і «Газпрому».

«Ми оптимістичні. Ґрунтуючись на дуже інтенсивній попередній роботі, на добрій волі, ми не будемо заручниками в плані постачання газу. Я впевнений, що ми зможемо домовитися щодо пакета, який гарантуватиме безпеку постачань на початку наступного року. Це може бути можливим. В Україні є фінансові ресурси, для цього передбачено фінансовий пакет - кошти від МВФ та ЄС», - сказав Еттінгер.

Він зазначив, що зараз йдеться про гарантування безпеки постачання газу до кінця березня наступного року.

Нагадаємо, Єврокомісія 9 жовтня запропонувала провести наступні тристоронні переговори щодо газу 21 жовтня в Берліні. Росія погодилася провести переговори саме цього дня.

Своєю чергою прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає можливим проміжне вирішення газового конфлікту з РФ.

Між тим Україна просить Стокгольмський арбітраж прискорити встановлення проміжної ціни на газ.

Як раніше повідомляв ForUm, Еттінгер 26 вересня за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив, що був підготовлений проект для «зимового пакета».

Проект «зимового пакета» передбачає, що Україна до кінця 2014 р. сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ, а «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу по 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом