Проблема привілейованих банків дійсно існує. Таку думку ForUm`у висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин народний депутат Сергій Лабазюк, коментуючи ситуацію з «VAB Банк».

«Якщо власник має відношення до одного й іншого банку, то це не означає, що інший банк має відповідати за збанкрутілий. З юридичної точки зору це дві різні структури. Але кожен банк, який працює в Україні, перестраховується», - зазначив він.

Також парламентарій додав, що, «згідно з чинним законодавством, НБУ повинен нести гарантії перед вкладниками».

«Але інше питання, що рішення приймаються в так званому ручному режимі. Можливо, комусь можна більше. Є варіанти, коли власники створюють структури - під різними вивісками, але навіть в одному приміщенні - для того, щоб просто «роззувати» людей. Беруть вклади, не повертають, на цьому збагачуються, домовляються про відкати з державними мужами, і потім держава частково компенсує втрати. Не виключаю, що це так», - підсумував Лабазюк.

Нагадаємо, Нацбанк в особі першого заступника голови НБУ Олександра Писарука заявив про намір підтримати «VAB Банк», найбільшим акціонером якого (86,778%) є кіпрська компанія Quickcom Ltd., контрольована бізнесменом Олегом Бахматюком. Мова йде про докапіталізацію банку його власником за рахунок залучення кредиту від неназваного закордонного інвестора, плюс фінансова підтримка з боку НБУ з коефіцієнтом 1:2.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24
Теги