В Україні, порівняно з вереснем минулого року, чиста купівля валюти скоротилася в 2,6 рази.

Так, у вересні поточного року українці купили готівкової іноземної валюти на $ 264,6 млн більше, ніж продали, пише «Капітал».

У вересні 2013 року населення збільшило чисту купівлю валюти майже в п'ять разів порівняно з серпнем того ж року. А в ті ж місяці 2012-го і 2011-го вона зросла в 2,5 рази. Але в цьому році ситуація розвивається не за звичним сценарієм.

Національний банк міг би приписати це собі в заслугу. З 23 вересня регулятор знизив суму обмеження продажу готівкової валюти одній особі в один операційний день з 15 тис. грн. до 3 тис. грн в еквіваленті, з $ 1147 до $ 230 за середньозваженим курсом. Правда, для тих, у кого є валютні кредити, зробили виняток - на придбання під погашення кредитів обмеження не поширюється.

«Ми очікуємо різкого падіння "білого" попиту», - пояснила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

Ефект від обмежень навіть на легальному ринку виявився менш значним, ніж прогнозували в НБУ. За прогнозами Щербакової, попит повинен був впасти в п'ять разів, як і сума граничної покупки. Натомість порівняно з серпнем сукупний попит знизився лише на 7,6 %, а чистий попит зріс на 34 %.

Удвічі скоротилася чиста тижнева купівля інвалюти українцями після посилення обмеження.

Навіть за тиждень до і після оновлення обмеження ефект був меншим від очікуваного. Так, за словами Щербакової, з 1 по 22 вересня чиста купівля валюти становила $ 230 млн, або близько $ 73,2 млн в середньому на тиждень. Отже, за останні вісім днів місяця вона дорівнювала $ 34,6 млн, а за тиждень - $ 30,3 млн. А значить, завдяки жорсткішому обмеженню середня чиста купівля знизилася лише вдвічі.

Зменшення офіційно зареєстрованого попиту сьогодні лише свідчить про те, що українці дедалі активніше користуються для придбання валюти чорним ринком, куди Нацбанк витіснив попит своїми адміністративними заходами.

«Через це (обмеження. - Ред.) весь готівковий валютний ринок остаточно перейшов у тінь і в Україні створилася система кількох паралельних курсів. У свою чергу НБУ втратив будь-яку можливість контролювати і впливати на валютний ринок», - вважає заступник голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Так, 15 жовтня при офіційному курсі 12,95 USD / UAH і курсі 13,05 USD / UAH на міжбанківському ринку долари на суму від $ 1 тис. продавалися на тіньовому ринку Києва за курсом від 13,85 USD / UAH.

У вересні 2008 року чиста купівля валюти українцями склала $ 1,3 млрд, у жовтні - $ 938 млн.

«Отже, як мінімум $ 600 млн чистого попиту сьогодні задовольняється в тіні», - вважає керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук. Як мінімум тому, що і в 2008 році існував тіньовий ринок, тому і тоді офіційні оцінки реального попиту на валюту були занижені. Таким чином, білою сьогодні залишається лише третина операцій з купівлі валюти.

Відтоді структура економіки значно змінилася, і більш близьким до дійсності показником розміру реального готівкового валютного ринку може служити чистий попит населення на валюту на початку поточного року, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Гривня вже тоді стрімко дешевшала - за перший квартал курс впав на 38 %, до 11,43 USD / UAH, але можливості купувати її на готівковому ринку тоді ще не були жорстко обмежені, як сьогодні. Також на лютий припав пік політичної невизначеності. В ті місяці чистий попит населення на валюту був вже в рази вищим за сьогоднішній. В найбільш спокійному січні він становив $ 659 млн, у лютому - $ 783 млн. Якщо брати за основу ці цифри, то сьогодні легально проходить лише половина обмінних операцій. При цьому, зазначає Паращій, потрібно врахувати, що восени попит на валюту традиційно більший. Це також вказує на те, що зараз у тіні перебуває навіть більше половини купівель валюти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58