Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за злочини проти людяності у зв'язку з подіями на Донбасі. Про це сказав радник голови СБУ Маркіян Лубківський, повідомляє прес-центр СБУ.

«На основі масових свідоцтв і встановлених фактичних доказів вчинення членами незаконних збройних формувань так званих Донецької народної республіки та Луганської народної республіки злочинів проти миру і безпеки людства Головним слідчим управлінням СБУ розпочато кримінальне провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України про скоєння жорстокого поводження з цивільним населенням, а також захопленими в полон військовослужбовцями, які викриті в застосуванні до військовослужбовців та цивільного населення тортур, катування, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на захопленій території», - йдеться в повідомленні.

Крім цього, в СБУ закликали українських і міжнародних експертів, юристів, долучитися до цієї роботи, результатом якої має стати подання клопотання у міжнародні правові інститути і засудження конкретних виконавців скоєних злочинів

За вказані дії встановлено покарання - від 8 до 12 років позбавлення волі, а у разі, коли вони поєднані з умисним вбивством - до 15 років або у вигляді довічного позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Як повідомляв ForUm, раніше в СБУ почали процес визначення місць розміщення створених НЗФ концтаборів і організації ними масових поховань на сході країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом