Чинна постанова НБУ №540, на підставі якї банківські установи відмовляють страховикам у придбанні іноземної валюти для здійснення розрахунків з перестраховиками-нерезидентами, може вдарити по інвестиційному клімату України.

Про це, як передає кореспондент Forum'у , у ході прес-конференції заявив директор Федерації страхових посередників України Сергій Іншаков.

«Уряд говорить про те, що необхідно створювати сприятливий інвестиційний клімат. У той же час НБУ блокує своїми постановами один з механізмів його створення», - зазначив він.

За його словами, до складу Федерації страхових посередників входить більша частина брокерів-нерезидентів, що здійснюють діяльність в Україні через постійні представництва.

«Відповідно, те, що зараз відбувається, стає відомим дуже швидко за межами України. І закордонні офіси просто не можуть коментувати, як таке може бути. З одного боку, йдеться про сприятливий інвестиційний клімат, з іншого - є інша позиція НБУ», - додав він.

Він зазначив, що зняти проблему страховиків могло б навіть роз'яснення НБУ про те, що дія прийнятої постанови №540 не поширюється на перестрахування.

«І нам необхідно таке роз'яснення, щоб банки мали можливість спиратися на нього і надалі безперешкодно давати можливість купувати валюту брокерам, страховикам для здійснення перестрахувальних премій», - резюмував він.

Раніше ForUm повідомляв, що через постанову НБУ держбюджет може втратити близько 150 мільйонів гривень.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63