Своєчасні кроки НБУ дозволили б не довести ситуацію на валютному ринку до необхідності «гасити пожежу».

Таку думку Forum'у висловила заступник голови Комітету Верховної Ради з економічної політики, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Ксенія Ляпіна, коментуючи збільшення кількості аукціонів НБУ.

«Головне питання, про яке ми говоримо вже півтора місяці, що НБУ можна було виходити (з валютою на аукціони, - Ред.) та не допустити всій цій ситуації. І не треба було б зараз гасити пожежу», - заявила вона.

Ляпіна зазначила, що говорити про моментальну реакцію ринку на збільшення кількості валюти не доводиться. «Сказати, зреагував ринок чи ні, практично сьогодні не можна. Фактично зараз він адміністративно «прикручується». Тобто, зараз діє не ринковий фактор. Але цього ми і вимагали. Адже були такі коливання курсу, що залишити все на відкуп ринковим чинникам було неможливо», - наголосила парламентарій.

«Але тепер питання: як все буде реалізовуватися. Мудра політика була б стабілізувати ситуацію, знову перейти на ринкові шляхи регулювання, оцінити ринкову ситуацію і об'єктивно довести гривню до курсу, що диктується ринком, а не спекулятивними піками», - додала Ляпіна.

Водночас політик прогнозує, що ці кроки не будуть зроблені як мінімум до виборів. «До виборів будуть тримати курс штучно. Але це сьогодні менше зло» - пояснила вона.

«Що буде далі - сказати складно. Зрозуміло, що після виборів курс відпустять, адже вже не буде резервів, не буде з чим виходити на постійні аукціони. І тут постане серйозне питання: утримають гривню чи ні. Ситуація дуже непроста», - попередила Ляпіна.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

75