В роботі НБУ немає ні результативності, ні прозорості. Таку думку ForUm'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності народний депутат Андрій Пінчук.

«На жаль, дії НБУ на валютному ринку призводять не до тих результатів, які потрібні. Вони або непрофесійні, або переслідують суто корпоративні, особисті цілі», - заявив він.

Пінчук нагадав про конфуз, коли главі НБУ Валерії Гонтарєвій не продали інвалюту в одному зі столичних банків. «Валерія Гонтарєва змогла особисто переконатися, що купити валюту неможливо. Немає «у вільному плаванні» навіть 100-200 доларів. І це попри всі дії НБУ», - зазначив парламентарій.

Також він зазначив, що збільшення НБУ валютних аукціонів - правильна дія. «Треба насичувати ринок. Об'єктивно: експорт впав, потік валюти зменшився. І НБУ повинен робити кроки для стабілізації ситуації», - додав він.

«Що ж стосується нерозкриття інформації (про переможців аукціонів НБУ, - Ред.), хочеться сподіватися, що просто технічно це зробити не встигли. Зберігати в таємниці її сенсу немає, вона все одно з'явиться в інформаційному просторі. Але, на жаль, потрібно констатувати, що НБУ веде абсолютно закриту політику. Вона не до кінця зрозуміла ні учасникам ринку, ні споживачам», - вважає Пінчук.

Він також не виключив, що НБУ є що приховувати. «За весь час правління нової влади НБУ найяскравіше показав при рефінансуванні, і в інших питаннях, що є привілеї і переваги певним банкам. Є, так би мовити, улюблені і неулюблені, пріоритетні та непріоритетні банки. В роботі НБУ немає ні результативності, ні прозорості», - підсумував парламентарій.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69