Вчора уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 5166 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення дисципліни газопостачання в період обмеження та / або припинення постачання газу на територію України».

У цьому документі Кабінет Міністрів пропонує, щоб в умовах обмеження поставок газу в країну йому було надано право вживати надзвичайних заходів (на один або два місяці), які не допустили б порушення функціонування ринку газу, пише «Капітал».

Видання зазначає, що в такій ситуації Кабмін буде встановлювати особливі умови купівлі-продажу природного газу; пред'являти до учасників ринку обов'язкові вимоги щодо транспортування та постачання газу, обмежувати ціни на ринку; вводити особливі умови експорту та імпорту газу; обмежувати або припиняти постачання газу споживачам.

Більш того, уряд отримає повноваження визначати перелік компаній, які зобов'язані продавати газ «Нафтогазу України», а газовидобувників зобов'яжуть вживати заходів щодо збереження обсягів видобутку.

Чинні контракти з постачання і купівлі-продажу газу буд при введенні надзвичайних заходів анульовано, а протягом двох тижнів компанії повинні будуть укласти нові у відповідності з вимогами Кабміну.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що прийняття законопроекту дозволить утримати ринок в стабільному стані в разі форс-мажорних обставин. Такі заходи потрібні в зв'язку з тим, що країна має дуже обмеженим обсягом газу і цими ресурсами необхідно грамотно розпорядитися, щоб не погіршити становище газотранспортної системи країни, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За його словами, при необхідності важливо в першу чергу забезпечити газом тих споживачів, які здійснюють життєдіяльність держави.

Відповідаючи на запитання, чи не матиме негативного впливу на ринок газу ручне регулювання, Продан сказав: «Це все робиться для того, щоб зберегти роботу газотранспортної системи. Якщо вона не буде функціонувати, то учасники ринку не зможуть поставляти свій газ. Схоже положення (на випадок надзвичайних обставин) сьогодні діє на ринку електроенергетики, але ніхто особливо не утискається».

Приватним газодобувним компаніям цей закон загрожує примусовим вилученням газу на користь «Нафтогазу». Їм буде вигідніше зупинити видобуток, щоб не продавати газ задешево.

В. о. президента всеукраїнської громадської організації «Союз учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін повідомив «Капіталу», що запропонований урядом законопроект суперечить третьому енергопакету (законодавство Євросоюзу у сфері енергетики) та закону України про засади функціонування ринку газу. «Ці документи передбачають свободу торгівлі газом і рівний для всіх доступ до єдиної газотранспортної системи. Тоді як законопроект Кабміну спрямований на створення монополії НАК «Нафтогаз України», тобто виключно на те, щоб він міг поліпшити своє фінансове становище», - вважає Бакулін.

Учасники ринку стривожено відреагували на ініціативи уряду. Голова правління компанії «Криворіжгаз» Іван Вакуленко розповів виданню, що після прийняття законопроекту слід готуватися до жорсткого зниження обсягів транспортування газу. На його думку, подальше падіння обсягів транспортування газу і зменшення виручки від його продажу загрожують фінансовому становищу компанії. Якщо уряд хоче залучити інвестиції в нафтогазовий сектор і намагається домогтися, щоб компанії активно імпортували газ на український ринок, то права власності повинні бути непорушними, заявив «Капіталу» перший заступник генерального директора компанії Ostchem Олег Кікта. «Ніхто не буде поставляти газ на ринок, де хтось одним розчерком пера може взяти і забрати те, що йому не належить. Ідеологія подібних законопроектів - «відібрати і поділити». Це чистий популізм», - говорить Кікта.

На думку Бакуліна, приватним газодобувним компаніям цей закон загрожує примусовим вилученням газу на користь «Нафтогазу». Тому їм набагато вигідніше зупинити видобуток, щоб не продавати газ задешево. Голова правління «Чернівцігаз» Віктор Горда повідомив «Капіталу»: «Фінансові наслідки від прийняття закону будуть негативними: ринок газу переходить на ручне управління, і це позбавляє компанії мотивації видобувати газ, який в них потенційно можуть відібрати. Те ж саме стосується постачальників і імпортерів - дуже ризиковано купувати газ в умовах, коли уряд може його експропріювати».

З думками учасників ринку погоджуються і юристи. Партнер юридичної компанії CMS Cameron McKenna Віталій Радченко вважає, що отримання таких повноважень надасть Кабміну можливість нав'язувати свою ціну на газ: «На жаль, порядок визначення ціни у цьому законопроекті не прописано. Однак в умовах дефіциту бюджету навряд чи варто сподіватися на економічно обгрунтовану ціну, тоді як сама оплата може бути відстрочена, оскільки законопроект наділяє Кабмін повноваженнями встановлювати «особливі умови» договорів купівлі-продажу».

За словами юриста, законопроект стане інструментом для зловживань і перерозподілу впливу на газовому ринку. «Це призведе до забивання чергового цвяха в кришку труни газовидобувної галузі в Україні», - вважає він.

Також Горда зазначив, що дефіцит газу в Україні можна заповнити тільки шляхом створення максимально комфортних умов, тоді як Кабмін створює умови, за яких приватні інвестори будуть боятися працювати на монополізованому державою ринку. На думку Олега Кікти, спроби адміністративно регулювати ринок газу - з порушенням базових конституційних прав - тільки знижують привабливість постачання газу на територію України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99