Масове стеження за користувачами Інтернету, що здійснюється спецслужбами країн світу, підриває право на приватне життя, йдеться в матеріалі спеціального доповідача Організації Об'єднаних Націй з питання захисту прав людини в умовах боротьби з тероризмом Бена Еммерсона.

22-сторінкова доповідь, опублікована 15 жовтня, є відповіддю на викривальні матеріали, оприлюднені торік колишнім співробітників АНБ США Едвардом Сноуденом.

Програми стеження спецслужб, як випливає зі складеного Еммерсоном документа, «є прямим викликом наявним нормам міжнародного права».

«Аргумент про те, що технології масового стеження можуть зробити внесок у запобігання терактам і переслідування їх виконавців, сам собою не є достатнім виправданням для їх використання, якщо враховувати сферу прав людини», - наголошується в доповіді.

Еммерсон відкинув аргумент і про те, що все, що викладається в Інтернеті, автоматично стає надбанням гласності, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Інтернет не є повністю громадським простором. Він складається з багатьох шарів, як приватних, так і загальнодоступних», - йдеться в тексті.

«Держави повинні переглянути внутрішнє законодавство, що регулює сучасні норми стеження, щоб гарантувати відповідність подібних практик міжнародним законам у сфері прав людини», - підкреслює Еммерсон.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22