«Європа негативно оцінює тиск влади на опозицію і масові порушення під час виборів в Україні. Якщо не зупинити радикалів, якими прикривається влада, то ці вибори можуть стати найбруднішими за всю історію країни. Тому сьогодні як ніколи необхідна максимальна участь європейських спостерігачів на всіх етапах виборчого процесу. Я дякую Європарламенту за спрямування в Україну делегації зі спостереження за виборами і фракції «Європейські об'єднані ліві» за рішення вислати делегацію для моніторингу результатів виборів», - сказав Олександр Вілкул, один із лідерів «Опозиційного блоку», український віце-прем'єр (2012-2014 рр.) під час парламентських слухань в Європарламенті на тему «Конфлікт в Україні - початок процесу примирення». Ініціатором слухань виступила політична група «Європейські об'єднані ліві».

«Дуже важливо, щоб вибори у Верховну Раду України пройшли чесно і прозоро. Це в інтересах усіх, нормальних раціональних людей, не фанатиків. Я думаю, що така можливість є. Але у мене є багато інформації стосовно порушень і недотримання законів про вибори. Я бачив знищені білборди. Якщо ми хочемо, щоб Україна стала частиною європейського співтовариства, то ми повинні дбати про чистоту і прозорість виборів», - сказав Милослав Рансдорф, депутат Європарламенту.

Милослав Рансдорф входить до складу міжнародних спостерігачів і в рамках виборчої кампанії регулярно відвідує Україну. «Протягом цих виборів я буду на українській землі. В Україну їжджу на регулярній основі. Бачив багато різних подій. Зокрема, на Дніпропетровщині, де кількість порушень найвища», - підкреслив депутат Європарламенту.

«Сьогодні Україні як ніколи потрібна підтримка світового співтовариства, як у розвитку, так і під час проведення виборів. Ситуація критична. В країні гуманітарна катастрофа й економічна криза. І замість того, щоб рятувати економіку, допомагати пораненим і біженцям влада не захищає людей від радикалів та екстремістів, руйнує промисловість. Європейські політики вкрай стурбовані ситуацією в Україні», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що в Україні виборча кампанія проходить з масовими порушеннями. Мало того, що близько 5 мільйонів виборців практично позбавлені права брати участь у виборах, так ще й відбувається тотальний тиск на опозицію, переслідування, побиття кандидатів у народні депутати, йде залякування членів виборчих комісій, нападають на агітаторів.

Делегація під керівництвом депутата Європарламенту Андрія Пленковича почне свою місію в першій половині дня 24 жовтня і завершить роботу після спільної прес-конференції у другій половині дня 27 жовтня. До неї входять 15 депутатів Європарламенту, і вона буде інтегрована в Міжнародну місію зі спостереження за виборами Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини. Спостерігачі Європарламенту відвідають сім міст України Київ, Чернігів, Черкаси, Львів, Одесу, Харків і Дніпропетровськ.

Делегація фракції «Європейські об'єднані ліві» працюватиме в Україні з 30 жовтня по 2 листопада. Їхнє завдання - забезпечити моніторинг підбиття результатів виборів.

«Упевнений, що робота делегацій від Європарламенту та фракції «Європейські об'єднані ліві» зіграє важливу роль у проведенні вільних, чесних і прозорих виборів в Україні», - сказав Олександр Вілкул.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом