В Україні зробили помилку, розцінивши плаваючий курс відсутністю регулятора на ринку. Про це в ході круглого столу на тему «Виклик дня: як державі мінімізувати втрати від відходу з ринку «проблемних» банків і зберегти ресурси ФГВ?» заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Плаваючий курс розцінили як відсутність НБУ на ринку. Починаючи з лютого, його бездіяльність призвела до нинішньої кризи. Теоретики говорили, що курс повинен зупинитися. Але ми повинні розуміти, що кожна гривня відрізає якусь галузь економіки, що стає неконкурентоспроможною, навіть якщо працює на внутрішній ринок», - сказав Яременко.

Також, екс-заступник глави пояснив, що в Україні поки немає підстав для економічного зростання.

«Ми заморозили реальний сектор економіки, і у нас немає економічних підстав для його стабілізації. В Україні не використовували основну мета девальвації - захист національного виробника, тому що ми не даємо грошей через монетарну політику НБУ. Я розумію, є монетарна пастка (даси грошей - розкрутиш інфляцію, не даси - проблеми в економіці), але тут і повинна включатися гнучкість керівництва НБУ. Не знаєш, як це робити, - йди», - вважає він.

«Проголошена найліберальніша фінансова політика, але вона руйнує все, тому ми одержуємо саму адміністративну економіку. І нічого спільного зі зростанням це не має. Поліпшень банківської системи я не бачу. Тепер будуть давати гроші у Фонд гарантування вкладів фізосіб, адже банки сипляться, а вкладникам потрібно повертати обіцяні 200 тис. грн. Але тоді ми повертаємося до соціалізму, тому що система стане державною. До чого ми тоді йшли 23 роки?» - ставить риторичне запитання Яременко.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56