«Дірки» в українському законодавстві загрожують банкрутством усій країні. Таку думку в ході круглого столу на тему «Виклик дня: як державі мінімізувати втрати від відходу з ринку «проблемних» банків?» висловив економіст Владислав Старинець.

За словами Старинця, реформувати і рятувати потрібно не тільки банківську систему, але й усю економіку.

«Поки ми не приберемо «дірки» в нашому законодавстві, які призвели до такої сумної ситуації (в економіці. - Ред.), нічого доброго найближчим часом нас не чекає», - констатував економіст.

Експерт нагадав, що уряд не вирішує ряд важливих економічних для країни питань.

«Всі говорять про люстрацію, але ніхто не говорить про люстрацію суддів господарських судів, які несуть відповідальність за величезну кількість неправових рішень, у тому числі і з господарських питань», - зазначив він.

«Це ж стосується закону про трансфертне ціноутворення, про офшори - ніхто не порушує питання про те, щоб більшість компаній змусити перереєструватися в Україні. Ці питання ніхто не вирішує, тому ситуація далі погіршуватиметься, поки держава не буде займатися залученням інвестицій в країну, домагатися списання держборгу, та не перекривати «дірки» в законодавстві», - пояснив Старинець.

При цьому економіст підкреслив, що рятувати потрібно всю країну, а не тільки банки.

«Якщо ви почитаєте англійський Economist, оцінки агентства Moody's, то, за їхніми прогнозами, Україна - один із перших кандидатів на банкрутство. Тому що найближчим часом наш держборг перевищить 60% ВВП, і ми будемо змушені або гасити Російській Федерації 3 мільярди доларів, або оголошувати про своє банкрутство. Поки ми не вирішимо фундаментальні проблеми - ми не те, що банки не врятуємо, ми не врятуємо країну», - зазначив Старинець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69