Банки забирають у українських громадян квартири в рахунок погашення кредиту. Нещодавно десятки таких позичальників прийшли до Адміністрації Президента, щоб домогтися правди і справедливості. Через стрибків долара вони змушені погашати кредити за курсом 15, хоча багато хто брав за курсом 5 гривень за долар. Держава не індексує зарплати, зате позичальники змушені індексувати втрати банку. Про це розповідають журналісти телеканалу «Бізнес».

Держава встановила мораторій на конфіскацію нерухомості. Однак його виконують не всі. Зокрема, за словами одного з позичальників, один із найбільших комерційних банків - «Приватбанк» - по всій Україні не виконує своїх зобов'язань.

У Нацбанку обіцяли почути активістів кредитного майдану. Навіть розробили спільний законопроект, що передбачає механізм погашення боргів за фіксованим курсом 8 гривень за долар. Але різниця між цим і нинішнім курсом нікуди не зникне. Її перенесуть на останній платіж.

Але цей законопроект став, радше, ведмежою послугою. Його проголосували тільки в першому читанні, а потім він загубився у парламентських кабінетах. Що не дивно, каже економіст Олександр Охріменко, реструктуризацію на державному рівні заборонив Міжнародний валютний фонд, коштів якого Україна так чекає.

«МВФ пропонує, щоб банки добровільно, включаючи фінансовий стан, стан позичальника, робили реструктуризацію. Тобто, ніхто не збирається закон ухвалювати. Ви самі розумієте: будемо ухвалювати закон - не дадуть гроші», - каже Охріменко.

У банках обіцяють пошкодувати позичальників. І пропонують для вирішення проблеми походити по банківських кабінетах.

«Насамперед, потрібно йти в свій банк і домовлятися про реструктуризацію, переведення в гривню, фіксацію відсоткової ставки, яка буде зручна і дозволена позичальнику для виконання своїх зобов'язань», - пояснює радник голови правління одного з банків Станіслав Шлапак.

Чи вдасться знайти спільну мову з банкірами, залежить від бажання останніх. Єдина істина, яку потрібно пам'ятати позичальникам: порятунок потопельників - справа рук самих потопельників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45
Теги