Винуватцем нинішньої кризи фінансової системи України є Національний банк. Про це в ході круглого столу на тему «Виклик дня: як державі мінімізувати втрати від відходу з ринку «проблемних» банків і зберегти ресурси ФГВ?» заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Якщо ми говоримо, що винуватець сьогоднішній ситуації - це регулятор, значить НБУ має йти до порятунку банків двома шляхами: через рефінансування з поверненням боргу або за рахунок бюджету, платників податків (це буде відбуватися через емісію, через облігації уряду), тобто ми повертаємося до радянської системи», - сказав Яременко.

За його словами, в цих двох шляхах є різниця між суттю економічних процесів: рефінансування - це робота банку в борг, емісія - незворотний процес.

«Який би вибір не зробив НБУ, питання будуть ті ж: хто керуватиме цим, хто робитиме, які операції дозволені, а які ні. Через те, що у нас страшно обмежена робота проблемного банку, він не може сам вилізти з ями, тому що у нього немає можливості здійснювати активні операції», - констатує він.

 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22