Докапіталізація українських банків, про яку заявив НБУ, наполовину складається з політичних рішень. Про це в ході круглого столу на тему «Виклик дня: як державі мінімізувати втрати від відходу з ринку "проблемних" банків і зберегти ресурси ФГВ?» заявив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

«Починаючи процес докапіталізації банківської системи, потрібно думати про питання долі акціонерів. Не всі вони хочуть, щоб держава була власником. Це може перейти на інший рівень конфронтації. Тут потрібна політична воля для порятунку вкладників і банків, але не окремих акціонерів або вкладників-олігархів, що проглядається в попередніх двох спробах врятувати банки», - сказав Гулей.

Експерт зазначив, що питання докапіталізації на 50% складається з політики.

«Практика 2008-2009 рр. показує, що чиновники, які приймають рішення, залежні від вищих чиновників, тому ми не завжди розуміємо їхню мотивацію. Наприклад, Родовідбанк. Він був докапіталізований на величезну суму, але на сьогоднішній день він виконує якісь дивні функції (у грудні - 3 млрд грн перерахували), і його мета викликає питання. Відсутність вирішення питань ускладнює ситуацію і зменшує довіру українців до банківської системи», - вважає він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87