Непрозорість критеріїв допомоги Національного банку України окремим банкам змушує підозрювати його в протекціонізмі. Таку думку висловив ForUm'у економіст Владислав Старинець, коментуючи намір НБУ фінансово підтримати «VAB Банк».

«Це наводить на думки, що хтось займається протекціонізмом, якщо для одних умови кращі, для інших - гірші», - зазначив економіст.

При цьому Старинець підкреслив, що виборчий підхід у питаннях державної допомоги банкам неможливий в демократичному суспільстві.

«Керівництву Національного банку України непогано було б пояснити, за яким принципом вибирають ті чи інші банки. Це нормальна європейська демократична практика, тому що відсутність інформації породжує всілякі домисли і припущення», - уклав експерт.

Нагадаємо, Нацбанк в особі першого заступника голови НБУ Олександра Писарука заявив про намір підтримати «VAB Банк», найбільшим акціонером якого (86,78%) є кіпрська компанія Quickcom Ltd., контрольована бізнесменом Олегом Бахматюком. Мова йде про докапіталізацію банку його власником за рахунок залучення кредиту від неназваного закордонного інвестора, плюс фінансова підтримка з боку НБУ з коефіцієнтом 1:2.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47