З 1 листопада в Литві з'являться сили швидкого реагування. Про це повідомили міністр оборони країни Юозас Олекас і головнокомандувач литовської армії генерал-майор Йонас Вітаутас Жукас.

Міністр оборони сподівається, що поправки будуть прийняті терміново. За його словами, сили швидкого реагування будуть складатися з 2,5 тисяч військовослужбовців. Вони зможуть бути приведені в дію протягом двох годин після отримання наказу, який повинен буде віддати президент країни. Необхідність створення таких сил міністр пояснив на прикладі України, передає Російська служба «Бі-бі-сі».

«Ми бачимо, що в Україні досі не введено військовий стан. Там проводиться тільки військова операція, якою керує не міністр оборони, а міністр внутрішніх справ. Це показує, що ми повинні удосконалювати свою правову базу та бути готовими до нових ситуацій, що вимагають втручання армії», - заявив Олекас.

Як він пояснив, поправки передбачають використання сил швидкого реагування в мирний час. Згідно з новим законом, президент має повноваження мобілізувати сили швидкого реагування у зв'язку з масовими порушеннями державного кордону, різними збройними інцидентами і спробами порушити територіальну цілісність держави.

Міністерство оборони також пропонує використовувати сили швидкого реагування у разі оголошення надзвичайного стану або для ліквідації терористичних загроз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом