Росія і Китай підписали угоду про співпрацю у сфері поставок російського природного газу так званим східним маршрутом - газопроводом «Сила Сибіру».

Документ підписано під час зустрічі голови уряду РФ Дмитра Медведєва з його китайським колеома, прем'єром Держради КНР Лі Кецяном.

За умовами угоди, сторони зобов'язуються надавати всебічне сприяння постачанню газу з Росії в Китай в частині проектування, будівництва та експлуатації необхідної газотранспортної інфраструктури. Ця угода діє протягом 40 років. Після закінчення цього строку дія документа автоматично продовжується на наступні п'ятирічні періоди, якщо тільки сторони не вирішать інакше, повідомляє «ТАСС».

Підписання угоди - обов'язкова умова вступу в силу договору купівлі-продажу природного газу, підписаного в травні цього року між ВАТ «Газпром» і CNPC.

Тоді сторони домовилися про постачання 38 млрд куб. м російського газу протягом 30 років. Вартість контракту становить $400 млрд. Планований термін початку поставок - 2018-2019 роки.

Президент Росії Володимир Путін 1 вересня запустив будівництво газопроводу «Сила Сибіру». Церемонія з'єднання першої ланки труби, яка стане для російського газу основним експортним каналом до Китаю, пройшла в районі якутського села Вус Хатин.

Довжина нового газопроводу складе близько 4 тис. км (Якутія - Хабаровськ - Владивосток - близько 3,2 тис. км, Іркутська область - Якутія - 800 км), потужність - 61 млрд куб. м газу на рік. Основною ресурсною базою для «Сили Сибіру» вважаються два родовища - Чаяндинське з запасами 1,2 трлн куб. м і Ковиктинське - 1,5 трлн куб. м. Планується, що щорічно на Чаянде буде добуватися до 25 млрд куб. м газу і не менше 1,5 млн тонн нафти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22