Дуже легко бути патріотом на Заході, виходячи з традицій та історичного дискурсу. Але патріот на Сході - це абсолютно усвідомлений вибір, відмова від життя за радянським зразком.

Про це в інтерв'ю «УНІАН» розповів командир полку «Азов», кандидат у народні депутати Андрій Білецький.

За його словами, в останній рік відбувається справжнє національне пробудження Сходу, тому не слід говорити про те, що в Україні східний націоналіст чимось відрізняється від західного.

«Єдина різниця в тому, що дуже легко бути націоналістом у Львові, коли величезна кількість львівських націоналістів або патріотів є людьми, які роблять це за традицією. Вони живуть в українському місті, у них були патріотичні батьки, і, швидше за все, патріотичні дідусі і бабусі. Тому вони живуть у цьому дискурсі. Разом з тим величезна кількість людей на Луганщині живе радянським минулим без всякого логічного обмірковування, просто за звичкою. Тому патріот на Сході - це абсолютно усвідомлений вибір. Людині треба вибирати жорстку протидію, умовно кажучи, зіткнення з навколишнім середовищем, тому цей вибір важливий. Бо людина, яка робить це свідомо, і та, яка робить це за звичкою, мають абсолютно різні мотивації», - вважає А.білецький.

Саме такі свідомі громадяни Харкова заснували організацію «Патріот України», яка згодом стала основою полку «Азов». Білецький переконаний: якщо яка-небудь справа має стати успішною, вона не може бути ідеєю або творчістю однієї людини.

«Одна людина може дати лише поштовх. А потім, щоб все запрацювало, потрібно мати команду, яка вірить в те, що розвиває», - вважає він.

Білецький розповів, що з самого початку «Патріот України» налічував лише 8-10 ключових осіб.

«Разом ми пройшли 9 надзвичайно важких років. Років абсолютного нерозуміння, виснажливої боротьби, в тому числі і вуличної, політичних репресій. В ці часи українське суспільство було нібито спокійним. Але я вважаю, що та війна, яка є зараз, була завжди, тільки суспільство не хотіло її помічати», - зазначив командир «Азова».

Він повідомив, що зараз полк має не тільки близько 700 бійців з тенденцією до розширення особового складу, але і величезну кількість комірок, народних дружин, центрів бойової підготовки по всій Україні.

Нагадуємо, командир полку «Азов» Андрій Білецький є кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №217 (м. Київ).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

101