Відсутність антикорупційних реформ сприяє зменшенню іноземних інвестицій в українську економіку. Таку думку висловила Forum'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.

«Ситуація з прямими іноземними інвестиціями складна. Згідно з динамікою за січень-липень, порівняно з попереднім роком, у нас зменшення інвестицій на 51%. Тобто - вдвічі зменшилося вкладення інвестицій в Україну», - зазначила економіст.

При цьому вона підкреслила, що головна причина відтоку інвестицій - відсутність реформ.

«Важлива причина - відсутність проведення реформ, зокрема, антикорупційної реформи. Ми отримали великий кредит довіри, але поки його не використовуємо. Це одна з основних причин (зменшення інвестицій - Ред.)», - акцентувала Бочі.

Серед інших чинників, за словами економіста, - війна на Донбасі і загальний економічний спад у країні. «У нас мало інвесторів, які готові на такі високі ризики - вкладати кошти в країну, де йде війна. І, звичайно, це сам економічний спад», - уточнила експерт.

При цьому Бочі зазначила, що очікувати відновлення української економіки і притоку до неї іноземних інвестицій варто не раніше 2016 року, та й - за умови вирішення воєнного конфлікту на Донбасі.

«За нашими прогнозами підйом-відновлення економіки буде в 2016-2017 роках. Тоді вже динаміка ВВП буде позитивною. Звичайно, не можемо чекати якогось особливого піднесення. Все залежить від того, наскільки стабілізується ситуація на сході України. Донбас - ключовий критерій. Якщо визначаються подальші критерії фінансування його відновлення та статус цієї території, заморожується конфлікт - це буде прямим сигналом для вкладення прямих іноземних інвестицій. А без них наш економічний розвиток зупиняється, він можливий тільки в разі вкладення інвестицій», - підсумувала Бочі.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29