Регулятору потрібно діяти, щоб зняти навіть найменші підозри у преференціях НБУ наближеним банкам. Таку думку висловив Forum'у екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи збільшення кількості щотижневих валютних аукціонів, що проводяться Національним банком України.

«Аукціони повинні проводитися на вимогу, в разі необхідності ринку та банків. І тут дії НБУ правильні. Можна це було робити набагато раніше, з самого початку. Сподіваюся, що тепер ці кроки стабілізують ситуацію на ринку, або, принаймні, вплинуть на чорний ринок. Що банки зможуть проводити операції (з продажу інвалюти, - Ред.), а чорний ринок, нехай і залишиться, але буде обслуговувати оптові питання», - пояснив банкір.

Крім того, на думку Горбаля, відсутність офіційної інформації НБУ про переможців аукціонів - відкрите питання. «Що стосується банків, які виграли, - то це питання досить риторичне... Потрібно, щоб своїми діями регулятор зняв таке поняття, як наближені банки. Щоб такі слова надалі не звучали ні у висловлюваннях учасників ринку, ні у висловлюваннях експертів», - наголосив банкір.

Що ж стосується способів продажу валюти Нацбанком у IV кварталі 2014 року, то банкір пояснив - тепер НБУ використовує весь спектр наявних механізмів. «Чому вони не використовувалися раніше?.. На жаль, у нас багато питань залишаються без відповідей. Як, наприклад, те, чому рішення раніше не прийняті, чому не зроблено висновки щодо наслідків 2008-2009 років, і т.д. Шкода, але відповідей немає», - підсумував Горбаль.

Нагадаємо, раніше прийнято рішення про збільшення кількості щотижневих валютних аукціонів, які проводяться НБУ. Крім того, згідно з повідомленням прес-служби НБУ, в IV кварталі 2014 року регулятор продаватиме валюту трьома способами: на валютних аукціонах; з допомогою валютних інтервенцій Нацбанку; адресні інтервенції, в разі виникнення невідкладних потреб загальнодержавного значення.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33