Випуск валютних казначейських зобов'язань, придуманих Нацбанком за Сергія Арбузова, виявився дуже вдалим: весь транш був розпроданий за лічені тижні, і ті, хто два роки тому повірив державі і купив ці папери, виявилися у величезному виграші, пише економічний експерт Олександр Охріменко у статті на сайті «Коментарі».

Ощадбанк минулого тижня повідомив про початок погашення казначейських зобов'язань, гроші на це вже перераховані в повному обсязі. Жодних претензій з боку власників цих паперів зафіксовано так і не було, наголошує експерт.

Введення в обіг валютних казначейських облігацій було одним зі знайдених Арбузовим рішень з повернення валютних заощаджень громадян «з-під матраца» в економіку. За низкою параметрів цей інструмент виявився більш цікавим, ніж відкриття валютного рахунку, зазначає Охріменко. По-перше, для того щоб ним скористатися, зовсім не потрібно було відкривати банківські рахунки, а продати папери за номінальною вартістю можна було в будь-який час. Таким чином, на відміну від депозиту, інвестор може за бажання отримати всі або частину інвестованих грошей без будь-яких комісій або штрафів.

Крім того, прибутковість за казначейськими зобов'язаннями вища, ніж за більшістю валютних банківських депозитів - держава зобов'язалася виплачувати за ними 9,2% річних, хоча на той момент банки пропонували валютні депозити під 7-8% річних. Зрештою, власники державних казначейських облігацій також не зобов'язані декларувати отриманий за цими паперами дохід, що істотно спрощує операції з ними. Але при цьому повернення інвестицій у такі папери були в повному обсязі гарантоване державою, тоді так навіть після підвищення восени 2012 року держава зобов'язалася повертати власникам банківських вкладів не більше 200 тис. гривень у разі банкрутства банку.

«Хоча ціна однієї валютної облігації була досить високою - $500, а продавалися вони тільки у відділеннях Ощадбанку, перший транш цих паперів був розкуплений за лічені тижні. «І це незважаючи на те, що українці традиційно з великою недовірою ставляться до фінансових інструментів, і тим більше - до нових цінних паперів», - пише експерт. Тим не менш, як показав досвід, вона була розроблена і впроваджена без будь-яких проблем і так само без будь-яких проблем завершується. Залишається тільки шкодувати, що з низки причин попередня влада затрималися з організацією нових траншів, а нинішня й зовсім оголосила, що не продовжуватиме випуск таких паперів», - резюмує він.

Емісію валютних казначейських зобов'язань необхідно відновити, упевнений Охріменко. Обсяг випуску має бути в рази вищий - мінімум $2 млрд з подальшим збільшенням до $5-7 млрд. Номінал можна зробити по $100 або $500, а термін обігу - 1, 2 і 3 роки зі ставкою доходу не нижче 7-8% річних. Але при запуску валютних казначейських зобов'язань варто врахувати помилку Арбузова: не варто всі продажі цих цінних паперів віддавати на відкуп Ощадбанку: це великий банк, але він погано вміє працювати з клієнтами, зазначає експерт. «Потрібно, щоб ці цінні папери продавали всі великі українські банки. Якщо відновити програму випуску такого інструменту, в України є можливість поповнити золотовалютні резерви й навіть без проблем погасити всі зовнішні борги і без необхідності виконувати безглузді поради МВФ», - вважає Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом