Не секрет, що тривале перебування українського користувача в Інтернеті різко підвищує його безстрашність. Так ось, сьогодні я був цілком реально наляканий.

Прочитавши заголовок новини Інтерфаксу «На маріупольських блокпостах почалося встановлення утеплених контейнерів для солдатів», я кілька годин боявся увійти в саму новину.

Ну, припустимо, я – інтернаціоналіст безрідний, – не показник. Але, скільки щирих патріотів сьогодні зраділи заголовку «Київ запровадив продовольчу блокаду Криму»?! І скільки свого дорогоцінного патріотичного часу вони витратили не на «розбудову держави», а на радісні коментарі в мережі.

Але, якщо не гальмувати на заголовку, а прочитати сам текст, то з'ясовується, що Україна заборонила... вивезення продуктів з Криму на материк. Мабуть, таки з міркувань гуманізму – щоб не зробити напівпорожні кримські прилавки з пропагандистських сюжетів про розчарованих кримчан зовсім порожніми. Зрозуміло, хто вважає, що на півострові надлишок продуктів, і кримчани готові продавати їх в Україні  той «колорад» і «ватник»!

Втім, є й протилежні приклади. Наприклад:«Кличко констатує необхідність ремонту 90% доріг у Києві!» Тут ніяких двозначностей немає і бути не може: точно знаємо, який саме Кличко, щиро віримо, що 90% київських доріг потребують ремонту і прекрасно усвідомлюємо, що крім як «констатувати», Віталій нічого зробити не може.

І, дійсно, в самій новині наводиться цитата з Кличка: «Понад 90% доріг потребують ремонту і, як киянин, я звертаю на це увагу». Зрозуміло, інші кияни хотіли б, щоб Віталій Кличко звертав увагу на дороги як мер, а не просто киянин, але це – проблема самих столичних мешканців. Які, замість того, щоб обрати мером справжнього киянина, чекають, поки на киянина перетвориться обраний мер.

Гідним завершення теми стане гасло: «Голосуй за перемогу! За мир!». Зрозуміло, це не заголовок, а новий передвиборний слоган Блоку Петра Порошенка. І в цьому й полягає проблема, бо нижче немає тексту, який роз'яснює цей смисловий оксюморон.

Втім, хід думки головного політтехнолога країни – Ігоря Гриніва можна спробувати відновити в силу десятиліттями, демонстрованого ним крайнього примітивізму. Отже, з одного боку вимушена миролюбність Президента атакується «Батьківщиною» з гаслом «Україна переможе!». З іншого – абсолютна більшість прихильників Петра Порошенка виступає за мирне вирішення конфлікту. І в ситуації, коли інші заглибилися би в нетрі передвиборної алгебри, пан Гринів обійшовся елементарною арифметикою, склавши обидва слогани. І він, по-своєму має рацію: адже слоган розрахований на тих, хто «пишається тим, що він – українець» без жодних уточнень.

Дмитро Джангіров, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72