Боротьбу з корупцією треба починати зі скорочення держапарату. Таку думку висловив кореспондентові Forum'у експерт з питань економіки Володимир Коновальчук.

Він зазначив, що, борючись з корупцією, неприпустимо створювати нові комітети та інші держоргани, нібито призначені для її подолання.

«Головна боротьба з корупцією - це зменшення бюрократії. Скорочення держсектору, різного роду ліцензій та дозволів. І корупція зникне сама собою», - сказав експерт.

За словами економіста, кількість українських чиновників в чотири рази перевищує кількість американських.

«Нам потрібно зменшувати державну бюрократію в Україні разів у десять. На одиницю ВВП навіть у такій розвиненій країні як США, які можуть собі дозволити утримувати набагато більше держслужбовців, з розрахунку на одну людину, що працює, у нас вчетверо більше бюрократів», - зазначив Коновальчук.

«Щоб, наприклад, у «Нафтогазі» зникла корупція і з'явився газ, він має бути повністю приватизований. У нього має з'явитися господар, який буде піклуватися про те, щоб максимізувати свій прибуток, і всі проблеми там зникнуть», - висловив думку експерт.

Крім того, економіст зазначив, що апарат вищих українських держслужбовців повинен бути змінений якісно.

«Всі ці комітети (для боротьби з корупцією - Ред.), не призведуть ні до чого. А відбувається це тому, що у нас не вистачає критичної маси людей, які приймають рішення, маючи відповідну освіту. Коли у нас на ключові пости набиратимуть (людей - Ред.) так, як набирають в елітні консалтингові компанії, - тоді там будуть адекватні люди», - зазначив Коновальчук.

Нагадаємо, на засіданні Кабінету Міністрів України 1 жовтня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк назвав головними викликами для керівництва країни війну, корупцію та енергетику.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом