Ціна на норвезький газ для України зросте взимку. Про це заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

«Ціна (на норвезький газ. - Ред.) зростатиме. До якого рівня - це залежатиме від того, яка буде погода, які будуть обсяги постачань газу в країни ЄС, чи не буде загрози дефіциту газу», - сказав Марунич.

Експерт висловив упевненість, що взимку ціна на норвезький газ для України збільшиться.

«Ціна однозначно буде зростати. Як правило, взимку вона стає відсотків на 20-30 більшою, ніж влітку. В нашому випадку, вона наблизиться до 400 доларів», - прогнозує він.

У свою чергу, член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук нагадав, що Україна гарантує Європі, як і РФ, передоплату.

«Європа така ж, як Росія. Ми платимо їй наперед. Відповідно, якщо у нас не буде коштів, ми просто перестанемо купувати цей газ. І тоді поставимо ситуацію під загрозу як усередині нашої країни, так і в Європі, оскільки не зможемо гарантувати транзит», - каже він.

Експерт порадив уряду не відмовлятися від російського газу. Ще за часів уряду Азарова-Арбузова, «Нафтогаз» для гарантії заповнення газосховищ домовлявся відразу на двох фронтах з «Газпромом» і німецькою RWE, нагадує телеканал. Адже навіть з реверсом Україні на опалювальний сезон не вистачає 5 млрд кубів палива, так вважають в уряді. Фахівці цифру подвоюють.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33