Іран слідом за Саудівською Аравією знизив ціни на нафту за експортними контрактами з азіатськими країнами.

Це зниження - максимальне за шість років, заявляють джерела, обізнані про цінову політику Державної нафтової компанії Ірану.

За їхніми словами, знижена вартість за всіма контрактами з Азією, що передбачають постачання сировини в листопаді. Порівняно з жовтнем ціна знижена на 1 долар, пише «ЛігаБізнесІнформ» з посиланням на Bloomberg.

Контрактні ціни Ірану прив'язані до середньомісячної вартості оманської нафти на Дубайській товарній біржі ($97,26 долара). Дисконт до неї з урахуванням листопадового зниження становив 82 центи. Відповідно, листопадові постачання з Ірану підуть за ціною $96,44 за барель - це найбільший дисконт до біржових котирувань з грудня 2008 року.

1 жовтня Саудівська Аравія знизила ціну за всіма наявними контрактами. Для Азії ціна була знижена на $1. Таким чином, дисконт до середньої вартості оманської та дубайської нафти становив $1,05.

Зазначимо, що Євросоюз найближчим часом може скасувати санкції щодо найбільшого іранського нафтотрейдера, компанії NITC.

Можливо, вже через два місяці (стандартний термін в Європі для набуття судовим рішенням чинності) іранська компанія отримає можливість постачати нафту в Європу.

Падіння цін на нафту є критичним для економіки путінської Росії.

Нагадаємо, сьогодні вранці ф'ючерси на Brent подешевшали на $1,75 - до $88,3 за барель, раніше впавши до чотирирічного мінімуму - $88,11 за барель. Ф'ючерси на WTI знизилися на $1,99 - до $83,78 за барель.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44