В Україні не вистачає іноземної валюти через колосальний попит на долар і від'ємне сальдо платіжного балансу. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«В Україні склалася ситуація, коли валютні аукціони НБУ проводяться щотижня, а валюти в банках все одно немає, тому що за фактом є дві реальності. Перша - це теоретична: 12,95 за долар. А друга - практична: реально валюту можна купити по 14,20 - 14,30 грн за долар», - сказав Старинець.

При цьому він зазначив, що валюти в Україні дійсно не вистачає.

«І її не вистачатиме. Не вирішуються концептуальні проблеми країни. Нам потрібно розширювати ринки збуту, домагатися від Європи списання боргів, їздити в Китай за інвестиціями, вирішувати газову проблему. Ці питання будуть тиснути на курс. І як би НБУ адміністративно не змушував курс зупинитися на рівні 12,95, цього не станеться. Повинна бути, можливо, велика фінансова допомога від ЄС, США або інших країн. Потрібно, щоб сальдо платіжного балансу було не мінус 4,5 млрд доларів, а хоча б плюс 1-2 млрд доларів. Ті рецепти (МВФ - Ред.), які працювали в Аргентині, показали плачевний результат. Ця країна вже кілька разів оголошувала дефолт», - нагадав він.

На уточнююче запитання про те, чому в банках немає валюти, незважаючи на те, що НБУ щотижня проводить аукціон на 200 млн доларів за курсом 12,95, Старинець відповів: «Мабуть, вони йдуть на погашення. У нас же величезні борги корпоративного сектору і людей. Все одно присутня контрабанда. Люди ховають гроші в панчохах - це історичний досвід. Восени українці знімають депозити, купують валюту на чорний день. Усі чудово розуміють, що чорний день наближається в тому сенсі, що доходи українців падають. Так робили 20 і 10 років тому. Попит на долар колосальний, його не вистачає. Поки не буде позитивних сигналів ззовні, паніка буде продовжуватися. Люди не вірять українській державі».

Нагадаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарева пообіцяла, що валютні аукціони проходитимуть щотижня по четвергах.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50