Обмеження на валютні операції в Україні змусить піти останніх інвесторів. Таку думку Forum'у висловив експерт з питань економіки Володимир Коновальчук.

«Ніякий інвестор (в Україну - Ред.) не буде заходити. Валютні операції - це невід'ємна частина функціонування ринку, необхідна як повітря. І такого роду заборони, обмеження попиту на долари - найглибший непрофесіоналізм. Вони (НБУ - Ред.) досягають протилежних результатів», - зазначив експерт.

«У мене є багато колег, які купують якісь консалтингові послуги, супровід, платять за різні послуги, які не імпортуються в Україну. Тепер вони це не можуть нормально робити, тому що Нацбанк заборонив такі транзакції. Про який інвестиційний клімат може йти мова? За таких умов звідси всі будуть тікати. Жоден інвестор не буде приходити в країну, де не можна здійснювати абсолютно легітимні і необхідні бізнесу операції. Крім того - навіть свої розбіжаться», - підкреслив Коновальчук.

При цьому експерт зазначив, що саме політика заборон Нацбанку сприяє тому, що валюта в банківську систему не потрапляє.

«Ви збиралися здати в банк дві-три тисячі доларів, це ваші заощадження, і ви хотіли обміняти їх і як витратити. Але тепер ви не підете їх здавати, тому що якщо захочете потім купити ці долари - це буде величезна проблема, ви будете місяць їх скуповувати. Тому долари не потрапляють в банківську систему. Отже, банки не продають долари, тому що ніхто їх не здає», - пояснив Коновальчук.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25