Воєнні дії в Україні не заважають проводити реформи. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Україні потрібні реформи. Це очевидно для всіх. Найбільша проблема нашої країни - це жахливий дисбаланс між величезними витратами бюджету та маленьким податковим навантаженням порівняно з європейськими країнами. В України немає інших варіантів затикання величезних дірок, окрім як збільшення податків», - вважає Старинець.

Експерт нагадав, що найближчим часом запровадять податок на нерухомість (24 грн з квадратного метра), збільшать податок з обороту та акцизи.

«Другий напрям - це скорочення державних службовців, чиновників, лікарень, що не працюють і т.д. Потрібна повна оптимізація витрат і доходів. В умовах кризи іншого шляху, крім реформ, не існує. Потрібно збалансувати наш величезний дефіцит бюджету за доходами», - вважає він.

«Війна не є підставою для відсутності реформ. Вона збільшує наші витрати. Війна коштує Україні 20 млн дол. за день. Але це не означає, що не можна скорочувати чиновників, держапарат, закривати дірки бюджету, працювати з податковими ямами, порушувати питання про те, щоб великі компанії перереєструвалися з офшорів в Україні. Адже рівень життя у нас все падає і падає», - зазначив економіст.

Також він зазначив, що Україні буде складно досягти заявленого рівня зростання ВВП у 2020 році.

«Цього буде складно досягти, тому що цього року в кращому разі падіння ВВП досягне 9-10%. Щоб вийти на хороші показники до 2020 року, потрібно дуже постаратися і виводити економіку з тіні», - додав Старинець.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26