«Опозиційний блок» заявляє про створення громадянського руху для захисту прав людей, що постраждали від закону «Про очищення влади», який суперечить Конституції та міжнародним нормам. Про це повідомляє прес-служба політсили.

Під дію цього закону, підписаного сьогодні Президентом, потрапляють близько 2 млн осіб, переважна більшість з яких чесно працювали на державу протягом усієї своєї трудової кар'єри. «Опозиційний блок» до останнього сподівався, що Порошенко не піде на поводі у адептів «сміттєвої люстрації» і захистить держслужбовців від радикального натовпу.

Набуття чинності закону «Про очищення влади» - це початок масштабної кампанії політичних репресій. Під прикриттям гучних гасел нова влада почне чищення державних службовців, перетворить на ізгоїв сотні тисяч висококваліфікованих співробітників та членів їхніх сімей.

«Опозиційний блок» вважає, що в Україні почав діяти закон, який не має нічого спільного ні з міжнародними демократичними стандартами, ні з елементарними нормами людської етики і моралі.

Нинішні люстраційні ініціативи влади вступають у протиріччя не тільки з Конституцією України (про що заявляв сам Генпрокурор Ярема), Кодексом законів про працю, але й з основоположними міжнародними нормативними актами.

«Опозиційний блок» нагадує, що «Загальна декларація прав людини» гарантує кожній людині право рівного доступу до державної служби в своїй країні, право на працю, на вільний вибір роботи, захист від безробіття. Також відповідно до Конвенції Міжнародної Організації Праці #111 прямою дискримінацією вважається всяке недопущення або перевага, що проводиться за ознакою раси, кольору шкіри, статі, релігії, політичних переконань.

У Європейського суду з прав людини буде достатньо правових підстав, щоб винести невтішний для української влади вердикт - настійно рекомендувати самопроголошеним «борцям за демократію» співвідносити свої дії виключно із загальнодемократичними стандартами, європейськими правовими нормами, а не майданними гаслами і «хотєлками».

В «Опозиційному блоці» підкреслили, що основний удар люстраційних чисток буде завдано саме по середній і нижчій ланках державного апарату, по рядових виконавцях, які забезпечують стабільність і функціональну дієздатність системи державної влади. Ці кадрові експерименти абсолютно неприйнятні в часи, коли Україна перебуває на межі економічної катастрофи.

«Опозиційний блок» звертається до міжнародного співтовариства, Венеціанської комісії, європейських правозахисних організацій із закликом продемонструвати притаманну їм принциповість і не допустити реалізації відверто дискримінаційного закону.

«Зі свого боку ми пропонуємо всім здоровим політичним силам, громадським організаціям, професійним спілкам, засобам масової інформації об'єднати наші зусилля і відстояти демократичні принципи та стандарти, захистити держслужбовців від насильства і правового свавілля», - йдеться в повідомленні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом