Рентні ставки на видобуток вуглеводнів, які з серпня були підвищені в рамках тимчасових надзвичайних фінансових заходів до кінця 2014 року, можуть бути переглянуті лише після проведення відповідного аналізу.

Про це в коментарі журналістам сказав представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, передає кореспондент ForUm'у.

«Тимчасово були підвищені ренти, необхідно провести аналіз, і якщо вони дійсно шкодять видобутку газу, а також нашій енергетичній незалежності, то їх необхідно буде переглядати», - сказав Данилюк

Також, за його словами, необхідно створювати ефективний бізнес-клімат, який би стимулював інвестиції в цей сектор. За його словами, для цього необхідні два компоненти.

«Перше - це те, що рентні платежі повинні бути конкурентними у світі, бо капітал не має меж і тече там, де є більше доходу. Друге - повинна бути стабільність», - зазначив Данилюк.

Він підкреслив, що той факт, що за останні чотири роки ставка змінювалася п'ять разів - неприпустимий.

«Повинна бути стабільність, якщо йде тривалий процес, вона повинна бути гарантована на весь час процесу видобутку», - сказав Данилюк.

Варто відзначити, що в ході круглого столу «Можливості, перспективи і загрози розвитку українського газодобувного сектору» експерти негативно висловилися щодо підвищення рентних ставок на видобуток вуглеводнів, оскільки це шкодить інвестиційному клімату в сфері видобутку газу.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21