Обороти офіційного обмінного ринку падають, а тіньового зростають, бо саме останній в цей час задовольняє потребу фізосіб і бізнесу у валюті.

«Постанова НБУ, яка забороняє робити передоплату за товар у валюті, повністю вбиває весь імпорт. Як ви думаєте, багато компаній в Європі згодні везти в Україну товар без передоплати? Таке відчуття, що в Нацбанку взагалі не розуміють, як функціонує економіка», - обурюється директор компанії з постачання алкоголю «Вітіс Груп» Сергій Мазур.

Навіть тим, кому вдалося зробити заявку на аукціон НБУ, валюти часто не дістається. «Ми іноді відмовляли клієнтам через те, що були представлені нелегітимні контракти», - уточнила глава НБУ Валерія Гонтарева, пише «Капітал».

При цьому процедура участі в аукціоні для всіх однакова, підтверджує голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов. «Ми збираємо заявки і передаємо в НБУ, - каже він. - Багато контрактів дійсно не відповідають вимогам та умовам аукціону».

Якщо валюту складно придбати легально, це ще не означає, що бізнес буде закриватися.

У компаніях, зайнятих постачанням товарів для продажу в Україні або для власного виробництва, неохоче розповідають про те, де їм вдається купувати долари та євро.

Як зазначив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко, у кожного імпортера є свій банк, з яким ці питання вирішують. «Це як маркетинговий хід, коли кожен думає, як продати більше машин. Всі імпортери між собою конкуренти, і якщо хтось знайшов лазівку для купівлі валюти, то триматиме це в секреті», - запевнив він.

В інтернет-магазинах, які прив'язують вартість товару до курсу долара, також з побоюванням розмовляють на цю тему. «Ми не працюємо з валютою», - підтвердив засновник інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін.

Більшість інтернет-магазинів через вимоги законодавства давно прибрали із своїх сайтів доларовий еквівалент вартості продукції. Проте не всюди. Там, де ціна в доларах залишилася, реальний курс порахувати нескладно - близько 14 UAH/USD.

Не афішують курс долара, який закладають в ціну, і торгівці нафтопродуктами. Президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук каже, що, формуючи ціни продукції, компанії закладають міжбанківський курс долара. Втім, за словами аналітика компанії UPECO Олександра Сіренка, реальні котирування, на які орієнтуються компанії, насправді вищі, ніж міжбанківські. «З тієї простої причини, що оператори купують валюту у комерційних банків уже після операцій на міжбанку. Імпортери доплачують ще 20-30 коп. за долар», - каже Сіренко. Навіть за такої ситуації ринок відносно спокійно міг би впоратися з купівлею дорогих доларів, вважає експерт. «На жаль, оператори не можуть купити на міжбанку необхідний обсяг валюти. З цим зіткнулися практично всі великі імпортери», - уточнює аналітик.

Тому продавці нафтопродуктів, формуючи курс долара, орієнтуються на ціну, за якою вони змогли придбати валюту. «Купити валюту офіційно зараз дуже складно, тому компанії йдуть на чорний ринок», - розповів «Капіталу» менеджер оптової компанії, що реалізує нафтопродукти. Минулого тижня, за його даними, гравці закладали в ціну 14,5 UAH/USD. Цього курс знизився до 13-14 UAH/USD.

Щотижневі потреби дрібного оптового імпортера на закупівлю товару складають € 10-20 тис., каже директор компанії, що спеціалізується на імпорті будівельних комплектуючих, який не побажав називати свого імені. Це означає, що на місяць один дрібний імпортер потребує € 50-100 тис. і більше.

«Іноді валюта потрібна дуже швидко. Чекати, поки фінустанови щось куплять для вас на міжбанку, часу немає. Але різниця з офіційним курсом дуже велика - купуючи € 100 тис., комісія посереднику становитиме 200 тис. грн», - пояснює співрозмовник. У результаті компанія змушена закладати курсову різницю у вартість товару або знижувати свій заробіток.

У той же час на порталах minfin.com.ua і finance.ua пропозиції доларів у цей час варіюються від 14,15 до 14,70 UAH/USD залежно від суми потенційної угоди. І найчастіше за пропозиціями фізосіб ховаються представники тих чи інших банків, зацікавлених продати наявну у них валюту через касу, а дорожче - на чорному ринку. Як протистояти нелегальним обмінним валютним операціям, у НБУ поки не знають. Немає відповіді на це й у правоохоронних органів.

«Не можу сказати, що ми в Національному банку можемо перемогти чорний ринок, але прагнемо цього», - без ентузіазму каже Гонтарева. Фінансисти визнають: проблеми треба вирішувати глобально, спираючись на практику і досвід інших країн, наприклад, зменшуючи обсяги готівкових операцій, вважає Мамедов. «30-50 % грошей ходить поза бюджетом, тоді чому ми дивуємося, що у нас є два-три курси», - зазначає банкір.

Тим не менш поки в НБУ віддають перевагу адміністративним заходам. Тиждень тому з ініціативи регулятора була створена міжвідомча робоча група, до складу якої увійшли, крім експертів Нацбанку, представники Генпрокуратури, СБУ, МВС, Держфінмоніторингу та Державної фіскальної служби.

«Тільки з правоохоронними органами ми зможемо зупинити нелегальний ринок. Ми контролюємо контракти і закриваємо «брудні» банки, але попит на валюту все одно залишається, перетікаючи на чорний ринок. І якщо ви відмовили у продажу валюти клієнту, вважаючи, що його контракт призначений для виведення грошей з країни, то куди він звернеться?» - цікавиться Гонтарева.

Від 14,15 до 14,70 UAH/USD обійдеться купівля доларів на чорному ринку. Тоді як офіційний курс НБУ і середньозважений на міжбанку завмер на 12,94 UAH/USD

Від правоохоронців домогтися конкретики поки не вдається. У прес-службі СБУ «Капіталу» порадили звернутися з цим питанням у МВС. В останньому на запит видання також не відповіли. У понеділок на сайті міністерства повідомили, що МВС з Нацбанком «відпрацьовують інформацію про діяльність нелегальних пунктів обміну валют». «Розпочато заходи зі столиці», - йдеться в повідомленні. Уточнюється, що шукають напівлегальні і нелегальні пункти обміну валют, а також осіб, які здійснюють незаконні операції. Дивує те, що правоохоронці не можуть знайти міняйл - хоча у великих містах добре відомі точки, де вони працюють. Поки ж НБУ покарає банки, які займаються валютними спекуляціями. Ще 1 жовтня регулятор відсіяв із валютного аукціону чотири фінустанови, звинувативши їх у маніпуляціях з валютою, щоправда, назв їх не повідомив.

Всі ці заходи поки не дають результатів. Легально купити валюту стає все складніше - у вільному доступі в банках її немає давно. Через відтік депозитів банки самі змушені купувати багато валюти, щоб розрахуватися з вкладниками.

Всі ті, кому не пощастило купити долари та євро офіційно, поповнюють число клієнтів тіньового ринку. Останнім часом обсяг торгів на міжбанку, як правило, не перевищує $ 300-400 млн на день. У понеділок, 6 жовтня, був поставлений антирекорд - загальна сума угод досягла $ 192 млн, тоді як у жовтні 2013 р. щоденний обсяг торгів на міжбанку становив близько $ 1 млрд. Різниця між цими двома цифрами дає приблизне уявлення про масштаб проблеми, яку належить вирішити НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144