Безготівковий валютний ринок вже досить втомився від сюрпризів НБУ, пише «Комсомольська правда в Україні».

Мало того, що він і так фактично «при смерті» (тому що оборот на міжбанку в обсязі 150-180 млн. доларів на день - це практично ніщо), так Нацбанк ввів чергові обмеження. На цей раз вони торкнулися в першу чергу імпортерів. Введена заборона на купівлю валюти під передоплату за імпортними контрактами означає, що українська компанія зможе купити долари на міжбанку лише після того, як товар перетне український кордон. А немає товару - немає і валюти.

Нові адміністративні обмеження для безготівкового валютного ринку НБУ розіслав банкам ще в кінці вересня. Однак у банківських юристів є чимало питань щодо листа регулятора. Вони кажуть, що документ прописаний нечітко і чекають від НБУ додаткових роз'яснень.

Експерти кажуть, що, з одного боку, Нацбанк зрозуміти можна. Деякі імпортери купують валюту і просто тримають її на рахунках. Так що, ввівши чергові обмеження, НБУ сподівається скоротити попит на долар і зупинити спекуляції на валютному ринку.

З іншого боку, через обмеження постраждають нормально працюючі компанії, від яких постачальники вимагають передоплату за товар, що поставляється.

- Купити товар без передоплати дуже складно, особливо зараз, коли в економіці великі проблеми, а країна фактично перебуває в стані війни, - зазначив «Комсомольській правді в Україні» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Велика частина компаній просто не зможуть працювати в таких умовах.

За його словами, брак імпорту ми відчуємо ближче до кінця року. Українці можуть залишитися без фармацевтики, побутової техніки, одягу, машин та інших імпортних товарів. Проблеми можуть виникнути навіть з бензином - адже в борг його не продають! Але якщо брак бензину і ліків відчують всі й відразу, то відсутність багатьох імпортних товарів у нинішній безгрошовий час пройде для більшості українців непоміченим. Адже вони просто перестали купувати речі, які не належать до товарів першої необхідності.

Продаж побутової техніки упав в рази, нових імпортних автомобілів - вдвічі. Як повідомляє AUTO-Consulting, у вересні дилерам не вдалося подолати негативну динаміку, і продажі нових авто продовжили зниження. Спільними зусиллями вдалося реалізувати 5681 нових авто, що на 58% менше показника минулого року. Незважаючи на початок осіннього бізнес-сезону, вересневі результати виявилися навіть нижчими, ніж у серпні, що свідчить про системну кризу. Не допомогли розворушити ринок навіть курсові гойдалки, які завжди активізували автопродажі. В результаті за підсумками 9 місяців дилерам вдалося реалізувати трохи більше ніж 73 тис. автомобілів, що на 53% менше показника минулого року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44