Деякі підрозділи добровольчих і волонтерських батальйонів під контролем Збройних сил України, які беруть участь в антитерористичній операції на Донбасі, порушують міжнародне гуманітарне право. Про це сказано в шостій доповіді управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини, повідомляє прес-центр ООН.

«Протягом звітного періоду міжнародне гуманітарне право, включаючи принципи воєнної необхідності, відмінності, співрозмірності та запобіжні заходи, продовжувало порушуватися з боку збройних угруповань та деяких підрозділів добровольчих і волонтерських батальйонів під контролем Збройних сил України», - зазначають в ООН.

У доповіді також зазначається, що збройні угруповання продовжують тероризувати населення, що перебуває під їхнім контролем районах, чинячи вбивства, викрадення, тортури, жорстоке поводження та інші серйозні порушення прав людини, в тому числі знищення житла і накладання арешту на майно.

«Також продовжували надходити повідомлення про порушення прав людини, скоєні деякими добровольчими урядовими батальйонами», - зазначають в ООН.

В ООН заявляють, що особливий сплеск насильства щодо місцевого населення зафіксований у період з 24 серпня та 5 вересня з боку обох сторін конфлікту.

«У зв'язку з перерозподілом територій між урядовими силами і збройними групами протягом звітного періоду ризик репресій щодо осіб, які співпрацюють з «ворогом», або підозрюваних у такому співробітництві, зріс», - сказано в документі.

Як раніше повідомляв ForUm, управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомляє про загибель в ході конфлікту на сході України з середини квітня по 6 жовтня 3660 осіб та поранення 8756.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом