Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомляє про загибель в ході конфлікту на сході України з середини квітня по 6 жовтня 3660 осіб та поранення 8756.

«З середини квітня по 6 жовтня принаймні 3660 осіб були вбиті і 8756 поранені на сході України», - сказано в прес-релізі з нагоди оприлюднення чергової доповіді ООН щодо дотримання прав людини в Україні в середу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з інформацією, цей конфлікт продовжує призводити до вбивства і поранення мирних жителів і до порушення їхніх основних прав.

«З початку припинення вогню в період з 6 вересня по 6 жовтня було зафіксовано принаймні 331 загиблого, проте деякі з цих осіб, можливо, були вбиті до оголошення режиму припинення вогню, а дані про це записувалися пізніше», - повідомляється в прес-релізі.

Водночас в оприлюдненій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, яка охоплює період з середини квітня до 16 вересня 2014 року, йдеться про понад 3,5 тис. осіб загиблих і 8 тис. поранених.

«Ескалація військових дій призвела до різкого збільшення втрат серед цивільних осіб, членів збройних груп і українських військовослужбовців. З середини квітня по 16 вересня принаймні 3517 осіб було вбито (в тому числі загиблі в результаті аварії малазійського лайнера MH17) і щонайменше 8198 поранено», - зазначено у шостій щомісячній доповіді, оприлюдненій у середу Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини.

У доповіді наголошується, що більшість жертв серед цивільного населення були вбиті в результаті обстрілу житлових районів і застосування важкого озброєння.

Згідно з доповіддю, в серпні українська влада відновила контроль над деякими районами Донецької і Луганської областей, які раніше були захоплені озброєними групами, там відновлено закон і порядок.

«Жителі цих районів, які втекли від бойових дій, почали повертатися додому станом на початок серпня», - констатується в доповіді.

Згідно з інформацією, в Слов'янську людям надаються основні послуги, і жителі почали отримувати соціальні допомоги та пенсії, які не виплачувалися з квітня, коли місто першим потрапило під контроль збройних груп.

Нагадаємо, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос 7 жовтня заявив, що за час проведення антитерористичної операції (АТО) на Донеччині загинули 953 українських військових, ще 3627 дістали поранення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33