Під стінами Нацбанку знову зібралося півсотні мітингувальників, щоб нагадати: вони чекають рішучих і конкретних дій регулятора. Перед цим 6 жовтня невідомі у балаклавах навідалися до будинку глави НБУ Валерії Гонтаревої і закидали його яйцями та пакетами з фарбою. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Між тим, людей обурюють нинішні адміністративні обмеження, яких наполегливо уникав Нацбанк у часи керівництва Арбузова-Соркіна, а тепер постійно видає на-гора НБУ під керівництвом Гонтаревої. Наприклад, неможливо придбати понад 200 доларів на добу. Крім того, вкрай складно знайти банк, у якому є долари. Глава регулятора запевняє: НБУ продав банкам 60 мільйонів американської валюти, щоб вона потрапила в руки українців.

«Ми встановили такий маленький ліміт у 200 доларів виключно для того, щоб банки могли дійсно не просто виставляти індикативні курси в обмінних кіосках, а продавати валюту за цими цінами. Заходьте в банк, просіть продати 200 доларів, якщо їх немає - відразу повідомляйте нам», - каже Гонтарева.

Однак у більшості фінустанов, куди журналісти звернулися, щоб купити долари, валюти не виявилося. Євро і зовсім ніде немає.

Після того, як валюту у відділенні одного з банків не продали навіть Валерії Гонтаревій, постало питання дієвості адміністративних важелів. Користі від нинішніх дій НБУ не бачать навіть його колишні керівники.

«Політика, яку обрав Центральний банк, нічого спільного з економічним зростанням і стабілізацією курсу не має», - стверджує колишній заступник глави Нацбанку Сергій Яременко.

У НБУ запевняють: усі заходи тимчасові, а курс гривні не фіксований, а лише індикативний, тобто відповідає сьогоднішнім реаліям, і не є спекулятивним. А ввели його на заміну так званого «гнучкого», який останнім часом змінювався тільки під впливом панічних настроїв.

Нацбанк підтримують і деякі експерти. На їхню думку, нестабільний ринок варто регулювати вручну.

Як заявив професор практики фінансів міжнародної бізнес-школи при Массачусетському технологічному інституті Андрій Кириленко, курс валют має бути визначений на ринку, але коли відбувається така пастка, то це екстраординарна ситуація. «Це не те, що ми дамо ринку сформувати курс, але він буде складатися не тільки з фундаментальних компонентів, а ще на значну величину - з негативних очікувань», - упевнений він.

Однак поки що бажаного ефекту від адміністративного впливу Національного банку немає, вважають фахівці. Нині чорний ринок диктує умови більшості фінустанов, які воліють торгувати в «тіні». Там долар можна продати не по 13, а, як мінімум, по 14,5. Виникає питання - кому потрібні важелі, які продовжують заганяти гривню в глухий кут.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44