Основа українських газових проблем полягає в державному управлінні галуззю. Таку думку висловив ForUm'у експерт з питань економіки Володимир Коновальчук.

«Наш «Нафтогаз» - це якась бюрократична державна структура, при якій всі «годувалися», і всі, хто був там «біля керма», ставали мультимільйонерами. Це основа всіх наших проблем з газом. Якщо б це була приватна структура, неважливо, кому належна - Ахметову, Коломойському, Порошенку, - якби там був господар у всіх був би газ», - зазначив експерт.

На думку Коновальчука, можливість для підприємств вільно купувати газ у приватних компаній усунула б проблему державної заборони на споживання газу.

«Якщо б це («Нафтогаз» - Ред.) була приватна структура, будь у неї власник, а не бюрократи, що вічно відмивають гроші, то ситуація була б зовсім іншою. Давайте подивимося на нафторинок, він теж великий постачальник (палива - Ред.). Він приватний - і там немає ніяких проблем. Так, ціна може зрости або впасти. Хай би і газ був дорожчий, для тих же підприємств. Але як можна забороняти споживати газ? Підприємства мають зупинитися? Тоді давайте всі будемо жити в землянках», - іронізує експерт.

При цьому Коновальчук підкреслює непрофесіоналізм рішення про заборону на споживання газу.

«Це абсолютно неприйнятно, це повний непрофесіоналізм, якого в Україні не було з початку 90-х років або навіть з радянських часів. Незалежна Україна такого непрофесіоналізму ще не знала», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30