Кошти Міжнародного валютного фонду витрачаються Україною не за призначенням. Таку думку Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи факт погашення урядом єврооблігацій НАК «Нафтогаз» і виплату відсотків за ними на загальну суму в 1,67 млрд доларів.

«Коштів у «Нафтогазу» немає, бо за рахунок кредиту Міжнародного валютного фонду ми погасили борги «Нафтогазу». Ці кошти ми використовуємо не за призначенням. З самого початку було зрозуміло, що МВФ даватиме гроші тільки на те, щоб погашати (Україні - Ред.) старі борги. Він дає - ми погашаємо. По колу», - зазначив аналітик.

При цьому Охріменко підкреслив, що майже всі отримані від МВФ кошти уже витрачено - на виплату боргів, купівлю газу, а власного доходу у валюті в країні украй мало.

«На сьогодні дуже болюче питання - потрібен черговий транш від Міжнародного фонду. До кінця року ми винні ще мільярд віддати і на купівлю газу вже фактично витратили один мільярд. Тому на сьогоднішній момент потрібно, щоб МВФ дав хоча б два-три, а краще - чотири мільярди. А він обіцяє поки дати тільки два з половиною мільярди, але з 15 грудня, не раніше. В листопаді повинен хтось приїхати з місії МВФ, подивитися, якщо все буде добре - гроші дадуть», - пояснив експерт.

Також Охріменко зазначив, що нинішній курс долара - наслідок виконання умов МВФ.

«На сьогоднішній момент цей курс, який у нас є - 12,9 гривень за долар, це умовний курс, щоб обдурити МВФ, щоб він дав грошей. Бо якщо курс буде більше 13, їх не дадуть. Ось така наша гра з Міжнародним фондом», - сказав аналітик.

Крім того, на уточнююче запитання, коли Україна зможе розплатитися за кредит МВФ, Охріменко відповів: «Зараз усі вважають, що в 2017 році буде якесь диво, і ми погасимо (борг МВФ - Ред.). Але навряд чи цього і наступного року у нас будуть більші надходження від експорту. Ми просимо, сподіваємося, що ще дадуть. На сьогодні так далеко ніхто не думає», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26