Найбільший міжнародний страховик Allianz SE (Німеччина) згортає роздрібний бізнес в Україні і почав пошук покупців української «дочки» «Allianz Україна». Про це повідомляє «Капітал» з посиланням на джерела на страховому ринку.

«Компанія стоїть на порозі великих змін, — таке інтригувальне повідомлення отримали партнери «Allianz Україна» в кінці минулого тижня,— але яких саме, ми зможемо озвучити не раніше наступного четверга». Учасники страхового ринку також заговорили про зміну топ-менеджменту компанії. Але в «Allianz Україна» спростували ці чутки. «У нас не було зміни топ-менеджменту, Гаррі Андреасян був і залишається генеральним директором», - повідомила прес-служба «Allianz Україна».

Інформацію про згортання роздрібного бізнесу в Україні німецька Allianz SE підтвердила. «Allianz Україна» зосередиться на корпоративному бізнесі. Що стосується роздробу, то цей напрямок наразі переглядається»,— відповіли в прес-службі німецького страховика.

«Allianz Україна» продовжить виконувати свої зобов'язання перед приватними клієнтами і навіть укладати договори. «Але у зв'язку з рішенням сфокусуватися на страхуванні великих корпоративних клієнтів плануємо переглянути всі лінії бізнесу та проаналізувати внутрішні процеси», - сказав Андреасян. Благо, в цьому напрямку українська компанія досягла успіху: «Allianz Україна» входить до топ-10 корпоративних страховиків України. Всього страхових премій компанія в минулому році отримала 112 млн грн, зайнявши 27-е місце в рейтингу найбільших українських страховиків.

Порівняно невисоке місце в цьому рейтингу не раз дивувало експертів, адже материнська структура компанії «Allianz Україна» вважається одним з найбільших страховиків Європи, другим після французької АХА. Але в Україні німці завжди воліли вести корпоративний бізнес - навіть до кризи 2009 р., коли більшість іноземних груп активно нарощували обороти українських «дочок» за рахунок роздробу.

Наслідувати їхній приклад «Allianz Україна» вирішила восени минулого року, після падіння надходжень від юридичних осіб на 10,1 %. У 2013 році компанія почала відкривати регіональні дирекції, куди запрошувала працювати цілі команди фахівців з роздробу. Зокрема, багато людей перейшло в «Allianz Україна» з проблемної компанії «Наста».

Експерти ринку вважають, що найближчим часом багато з них можуть залишитися без роботи.

Росія підвела

Якщо в I півріччі 2013 року частка роздробу в портфелі «Allianz Україна» становила 16 %, то у першому півріччі 2014-го - 18 %. При цьому збиток страховика за 6 місяців цього року досяг майже 11 млн грн, хоча раніше компанія працювала прибутково.

Причиною збиткової діяльності в 2014-му став не роздріб, а різкий стрибок вартості валюти, що призвело до переоцінки зобов'язань компанії за перестрахувальними преміями, стверджують в «Allianz Україна».

Але німці згортають бізнес не через збитки «Allianz Україна», а через ситуацію в Росії. Allianz SE володіє українською «дочкою» не прямо, а через російську компанію «Альянс», яка також належить німецькій групі.

18 % займає роздріб у страховому портфелі «Allianz Україна»

В останні роки страховий бізнес в Росії приносить материнської компанії все більше збитків (наприклад, в 2013 р. збиток «Альянсу» склав € 38 млн). У 2014-му Allianz SE вирішила згорнути бізнес у Росії у зв'язку з важкою ситуацією на російському страховому ринку, викликаною ціновою конкуренцією останніх двох років», як мовиться в офіційному повідомленні російського страховика. «Allianz Україна», на думку ряду експертів, стала заручником цієї ситуації.

Деякі страховики вбачають у поведінці німців тенденцію. «Allianz SE, як одна з найбільших західних фінансових структур, демонструє поведінку стратегічних інвесторів на українському страховому ринку», — вважає президент Української федерації страхування (УФС) Андрій Перетяжко. Він вважає, що за прикладом німців можуть піти іноземні власники інших українських страховиків. «І підуть,— упевнений голова наглядової ради компанії «Саламандра Україна» Юрій Явтушенко. — Працювати в сегменті, де так і не створені прозорі умови ведення бізнесу, іноземці вже не хочуть».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53